Sortida ornitològica al riu Ripoll

Penjat el 2 de març de 2024, per Mireia Calvet

El passat 24 de febrer, des de l’Adenc es va organitzar una sortida d’ornitologia al riu Ripoll. El punt de trobada va ser davant la pista coberta d’atletisme, per fer un recorregut per la llera esquerra del riu fins al pont de Cal Grau.

Abans de començar la sortida, per anar escalfant motors, el nostre guia, el Xavi Escobar, ornitòleg apassionat, ens dona uns quants consells sobre els binocles més adequats per aquest tipus d’activitat, com utilitzar-los i ens informa de les diferents guies d’ocells que podem trobar.

Només començar la passejada, ens aturem a la part superior de les instal.lacions de la bassa de Sant Oleguer per observar els primers ocells: estornell, cotorreta de pit gris, cotxa fumada, cuereta blanca, mallerenga cuallarga. Continuem baixant resseguint el recinte de la bassa i ja a l’aigua podem veure els ànecs collverds; el cabusset de moment no es deixa veure, i les gavines encara no han arribat. Ara l’espectacle ens el donen els roquerols que ens sobrevolen mentre cacen, i la dificultat està a trobar alguna oreneta comuna i alguna oreneta cuablanca que ja han arribat de l’Africa on han passat l’hivern; costa de diferenciar les orenetes dels roquerols! Tot i que el Xavi ens aclareix que els roquerols són també del grup de les orenetes, les úniques que passen l’hivern a casa nostra!

Continuem apropant-nos al riu, però fem només uns quants metres per aturar-nos novament a observar uns arbres on a l’hivern es concentren diversos exemplars de Corb marí gros, al riu Ripoll només hi ha dos dormidors de Corb marí gros, un a Sabadell i l’altre a Montcada. A primera hora del matí només comptem 3 exemplars d’aquesta espècie, però a la tornada en trobem fins a 9!.

Continuem la passejada riu amunt, pel camí podem observar el raspinell, i en zones obertes verdums i caderneres, ens sobrevolen els gavians argentats, però avui no observem cap rapinyaire!

Arribem fins a una fàbrica abandonada, on el Xavi busca la Merla blava, però avui tampoc tenim sort, és un ocell molt tímid, que avui no es deixa veure.

A la tornada ens aturem novament a la bassa, i ara els cabussets, 2, sí que es deixen veure, però de les gavines, avui, ni rastre!

Acabem la sortida, ha estat molt profitosa i estem tots molt satisfets, en total hem pogut observar 33 espècies d’ocells diferents.

A continuació teniu la llista de les espècies observades:

 

Cabusset (Tachybaptus ruficollis)

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)

Bernat pescaire (Ardea cinerea)

Ànec collverd (Anas platyrhynchos)

Gavina vulgar (Larus ridibundus)

Gavià argentat (Larus michahellis)

Colom roquer (Columba livia)

Tudó (Columba palumbus)

Tórtora turca (Streptopelia decaocto)

Cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus)

Roquerol (Ptyonoprogne rupestris)

Oreneta comuna (Hirundo rustica)

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

Titella (Anthus pratensis)

Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)

Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)

Merla (Turdus merula)

Rossinyol bord (Cettia cetti)

Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)

Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)

Mallerenga blava (Parus caeruleus)

Raspinell comú (Certhia brachydactyla)

Garsa (Pica pica)

Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)

Pardal comú (Passer domesticus)

Pardal xarrec (Passer montanus)

Pinsà comú (Fringilla coelebs)

Gafarró (Serinus serinus)

Verdum (Carduelis chloris)

Cadernera (Carduelis carduelis)