Tancament satisfactori de l’ApS: Fem més viva la plana del Vallès!

Penjat el 29 de maig de 2024, per Adenc

Aquest curs escolar 2023-2024 l’ADENC vam tornar a engegar el projecte d’aprenentatge i servei Fem més viva la plana del Vallès: millorem el riu, el bosc i la ciutat. Una iniciativa que es duu a terme des del curs 2019-2020 i que hem replicat treballant els mateixos objectius!

Enguany hem treballat amb cinc escoles i instituts de Terrassa i Sabadell, i les activitats dutes a terme als diferents centres han sigut:

  • Escola El Vapor (Terrassa) –
    Alumnat de 5è de primària, amb dos grups classe s’hi han fet sessions focalitzades a millorar la ciutat. Una primera sessió va ser introductòria i de posada en context a l’ApS, on vam jugar al Joc de la Biodiversitat. Una segona sessió que vam visitar l’Hort Comunitari Urbà de Plantem-nos (que es troba al mateix barri que l’escola) i una tercera on vam plantar 3 jardineres per a fer una illa verda al pati de l’escola! Vam aprendre la importància de la vegetació autòctona, com aquesta afavoreix a les persones i als pol·linitzadors, incrementant així la biodiversitat urbana.

Tancament satisfactori de l’ApS: Fem més viva la plana del Vallès!

  • Escola Joan Maragall (Sabadell) –
    Projecte centrat en millorar la ciutat, fa 4 anys vam realitzar millores al pati creant una muntanyeta verda, aquesta, a causa de la sequera i l’escassetat de pluja dels últims anys, s’ha vist molt afectada i començava a desmuntar-se per falta d’arrelament de les plantes. El projecte ha consistit en restaurar i millorar aquesta recordant amb els infants la importància de la biodiversitat anant amb l’alumnat de 4t de primària a fer una sortida al riu Ripoll (a tocar de l’escola).

Tancament satisfactori de l’ApS: Fem més viva la plana del Vallès!

  • Escola Samuntada (Sabadell) –
    Projecte adreçat a millorar el riu, amb l’alumnat de 4t de primària, ja que l’escola es troba tocant al riu Ripoll. Es va realitzar una sessió introductòria a la biodiversitat i es va fer ènfasi en la importància de la vegetació i bosc de ribera. Es va organitzar una sessió amb tota l’escola (incloses famílies i equip docent) per a realitzar una plantació al riu Ripoll on es van plantar 150 plantes! A l’última sessió vam plantar esqueixos de salze que hauran d’anar cuidant per tal que el curs vinent, puguin baixar al riu a plantar-los i regenerar així l’estat ecològic del riu Ripoll, fent partíceps a l’alumnat de tot el procés.

Tancament satisfactori de l’ApS: Fem més viva la plana del Vallès!

  • Institut Arraona (Sabadell) –
    S’ha fet amb un grup de 5 alumnes de 3r d’ESO, aquest projecte s’ha dividit en dues parts: millorar el bosc i millorar la ciutat. La primera fase del projecte va consistir en una sessió teòrica de la importància dels boscos i la part de servei comunitari va ser la organització i execució per part de l’alumnat d’un Plogging al Parc del Torrent de la Romeua (contigu a l’Institut). La segona part del projecte, destinada a millorar la ciutat, també ha constat de dues sessions: una teòrica a l’aula on es va explicar la importància dels ocells a la ciutat, en concret de les orenetes. I una segona sessió pràctica, de servei comunitari, d’assistir i fer al cens d’orenetes a la ciutat de Sabadell (amb altres voluntàris/es de l’ADENC i vinculant-ho a l’ICO).

Tancament satisfactori de l’ApS: Fem més viva la plana del Vallès!

  • Escola Ramar 2 (Sabadell) –
    Realitzat amb un grup de 7 alumnes de 4t d’ESO, ha consistit en la millora del riu Ripoll i participació d’aquest grup amb el projecte Fes Reviure el Ripoll de l’ADENC. Va haver una primera sessió a l’aula amb tot el grup classe on vam fer el “Joc de les espècies amenaçades i protegides del Vallès”, per tal d’apropar-los als conceptes de flora i fauna amenaçada, protegida i invasora. La part de servei comunitari va consistir en anar a dues extraccions de vegetació invasora al riu Ripoll i una jornada de plantació de vegetació de ribera autòctona.

L’any que ve es tornarà a replicar a 5 centres educatius més de Vallès, si t’interessa el projecte d’Aprenentatge i Servei comunitari de medi ambient pel teu centre educatiu, no dubteu en comunicar-vos amb nosaltres a través de qualsevol mitjà: IG i Twitter – @ADENC1982 i Correu electrònic – correu@adenc.cat ! US ESPEREM!

Aquest projecte rep el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, dels Ajuntaments de Sabadell i Terrassa i del Servei d’Ocupació de Catalunya – Fons Social Europeu – Iniciativa d’Ocupació Juvenil.

Tancament satisfactori de l’ApS: Fem més viva la plana del Vallès!