Volta a l’Antàrtida en un vaixell científi: què hem vist, fet i viscut

Penjat el 15 de juliol de 2018, per Mireia Calvet

Avui tenim el privilegi de tenir entre nosaltres la Jen Thomas i en Carles Pina, participants en algunes de les activitats de l’Adenc, als qui hem convidat  que ens expliquin la seva experiència com a membres d’una expedició científica a l’Antàrtida. Es tracta de la primera expedició que ha organitzat el SPI (Swiss Polar Institute) i una de les poques que fa la volta sencera a l’Antàrtida

La Jen és biòloga i gestora de dades, la seva missió a l’expedició és cuidar-se de que totes les dades que es recullin durant les feines d’investigació quedin enregistrades en bases de dades que puguin se consultades i que perdurin en el temps.

En Carles, company de la Jen, és informàtic, encarregat de la configuració dels equips informàtics al vaixell que formaven part de la xarxa interna de l’expedició.

En Carles ens explica la seva experiència al vaixell, és el seu primer viatge i per ell ha estat tot una experiència: “els millors 3 mesos seguits de la meva vida” i també un gran repte professional, penseu: què fa un informàtic en un vaixell sense internet? Ens explica algunes anècdotes com que en un vaixell cal lligar tots els ordinadors i demès estris, el sopar de Nadal i camp d’any amb menú rus, les primeres tempestes…

La Jen ens fa cinc cèntims d’alguns dels projectes d’investigació que es van dur a terme durant l’expedició: exploració del fons marí, estudi dels cants de les balenes, aus marines, la contaminació pels plàstics. Ells haguéssim pogut estar quatre hores parlant, però només en teníem una!

Pels que no veu poder assistir a la xerrada, o els que vulgueu ampliar la informació aquí teniu varis enllaços interessants:

La presentació:

https://cpina.github.io/ace-it-presentation/volta-antartida-cat.html#68

I alguns enllaços: