Nit dels ratpenats al riu Ripoll

Penjat el 15 de juliol de 2018, per Mireia Calvet

Aquest vespre, dia 9 de juny, ens trobem al riu Ripoll, a l’aparcament de Sant Vicenç de Jonqueres disposats a observar els ratpenats. El riu és ple de vida, i en aquest cas més que mai, ens trobem gent celebrant l’arribada del cap de setmana a les taules del berenador de Jonqueres i una processó!!!. Com que necessitem silenci, ens desplacem fins a la zona del tractament terciari de la depuradora. Arribats allà, escoltem les explicacions de l’Abraham sobre diferents aspectes de la biologia dels ratpenats, alguns dels assistents ja venen amb la lliçó apresa i volen millorar nota, no paren de fer preguntes a l’Abraham!

Acabades les explicacions es reparteixen els detectors d’ultrasons entre els participants i es donen quatre instruccions sobre els seu funcionament: per detectar les diferents espècies de ratpenat cal sintonitzar unes determinades freqüències: 45 kHz per la Pipistrel.la comuna (Pipistrellus pipistrellus), 55 kHz per la Pipistrel.la nana (Pipistrellus pygmaeus) i 40 kHz per la Pipistrela de vores clares (Pipistrellus kuhlii).

Es va fent fosc i mica en mica anem detectant les tres espècies de ratpenat, especialment a la zona més propera a les llacunes del tractament terciari de la depuradora. També podem escoltar la Granota verda, la Reineta i el Gripau Corredor, aquest al Molí de l’Amat, al mateix lloc on el vam sentir el dia de la nit amfíbia.

Es va fent tard i decidim tornar cap als cotxes, abans d’arribar-hi ens aturem també sota uns llums on podem veure també rat-penats caçant. Els Xavi ens anima a acostar-nos al restaurant de Jonqueres, “podem sentir un Xot” ens diu! Però aquesta vegada no tenim sort, novament, és divendres la vespre i hi ha massa gent, amb tant de soroll, el Xot està callat…