Balanç del primer semestre del 2018: L’ADENC més viu que mai!

Penjat el 16 de juliol de 2018, per David López Bosch

Aquest 2018, l’ADENC ha seguit trepitjant fort en el camp de la protecció de la natura i l’educació ambiental! Aquest primer semestre de 2018 ha estat farcit d’activitats, xerrades, tallers d’educació ambiental i actuacions de millora de l’entorn i de protecció del medi. L’ADENC no para mai!

El calendari d’aquest any ha presentat noves propostes d’activitats que han rebut molt bona acollida entre els participants. La sortida de cetacis en col·laboració amb l’Associació Cetàcea, tot i que es va tenir que canviar de data per temes meteorològics, va ser tot un èxit, i es preveu realitzar-ne algunes més el curs vinent!

Aquest any, també s’han repetit les estades naturalístiques a la Cerdanya, “Tocats de l’ala”, en la que es va anar al Pirineu a la recerca de ocells, ratpenats, papallones, libèl·lules i tota mena de bestiola voladora que es deixés veure. Estigueu atents al calendari de l’any que ve, per a més caps de setmana amb l’ADENC envoltats de natura!

Balanç del primer semestre del 2018: L’ADENC més viu que mai!

Buscant aus estepàries a la sortida ornitològica als secans de Lleida!

També es va dur a terme una sortida d’orquídies a l’Autònoma i una sortida ornitològica al riu Ripoll de Barberà, així com la Nit amfibia i Batnight al Ripoll de Sabadell i la sortida ornitològica al Parc Grípia Ribatallada, per a mostrar als participants que el Vallès és ple de vida i que presenta una fauna i flora espectaculars.

Aquest any, s’ha seguit col·laborant amb l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont amb els Cafès científics, entre els quals l’ADENC va fer una xerrada sobre l’efecte de les ventades del 2014 sobre els boscos del Vallès. Així també, aquest any vam gaudir d’una xerrada per part de la Jen Thomas i en Carles Pina, que ens van explicar la seva experiència a bord d’un vaixell científic que va donar la volta a l’Antàrtida!

Balanç del primer semestre del 2018: L’ADENC més viu que mai!

La Jen i en Carles després de la seva xerrada “Volta a l’Antàrtida a bord d’un vaixell científic”.

En total s’han realitzat un total de 26 activitats (entre sortides, xerrades, i jornades de voluntariat) amb un total d’uns 290 participants! La gent que s’apunta a alguna activitat amb l’ADENC surt d’allò més contenta i segur que repeteix!

A part de les activitats, els grups de treball no han estat descansant. El grup de Fes reviure el Ripoll, que l’any que ve compleix 10 anys, ha seguit amb l’extracció de canya, s’han seguit fent els anellaments d’aus al riu i el seguiment de l’estat ecològic del riu, així com la Festa del Riu. A més, aquest any s’està començant a treballar conjuntament amb l’Ajuntament de Sabadell en la redacció d’un acord de custòdia que permetria la continuïtat del projecte amb més empenta que mai!

Balanç del primer semestre del 2018: L’ADENC més viu que mai!

Festa del Riu 2018, tot un èxit!

També s’ha redactat una acord de voluntariat amb l’Ajuntament de Terrassa que permetrà començar a dur a terme actuacions de millora de diversos espais al Parc Grípia Ribatallada, tant en relació a l’eliminació d’espècies invasores que s’han extès a causa de les ventades del 2014, així com la promoció de la fauna de la zona.  Poc a poc, l’ADENC va millorant els espais naturals del Vallès!

Així mateix, el GERA (Grup d’Estudi dels Ratpenats de l’ADENC) ha seguit revisant les caixes-refugi que va penjar en diferents punts del Grípia Ribatallada per a veure si algún quiròpter s’anima a instalar-s’hi. A part d’això, s’ha començat a redactar un conveni amb el Museu de Ciències de Granollers, per a refermar la participació del GERA en el projecte QuiroRius, que busca estudiar la distribució del ratpenat d’aigua a Catalunya!

Balanç del primer semestre del 2018: L’ADENC més viu que mai!

A la recerca del ratpenat d’aigua!

Així mateix, aquest any els membres de la Campanya Contra el Quart Cinturó s’ha tingut que tornar a alçar, ja que l’estat ha tornat a pressupostar el projecte de la B-40 per a reprendre les obres. Els membres de la Campanya, han organitzat xerrades, s’han reunits amb membres diversos de l’administració i han presentat multitud d’alegacions i notes premsa, per a frenar aquesta infraestructura que amenaça amb fracturar el patrimoni natural del Vallès.

A part de la Campanya Contra el Quart Cinturó, l’ADENC ha seguit batallant a la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola, així com ha col·laborat amb l’entitat Refem de Cerdanyola, i ha seguit reivindicant diverses injustícies que es fan contra el medi ambient! Com sempre, l’ADENC al peu del canó!

Balanç del primer semestre del 2018: L’ADENC més viu que mai!

Alguna de les moltes activitats reivindicatives de l’ADENC!

L’educació ambiental també ha anat guanyant pes aquest any! Des del gener de 2018 s’han dut a terme 11 activitats d’educació ambiental en diferents escoles del Vallès, en les quals hi han participat uns 900 nanos. Plantades, tallers de determinació de l’estat ecològic del riu, excursions pel rodal i tallers de construcció de caixes-niu ens han permès ensenyar als nens i nenes de la comarca a apreciar i aprendre sobre els valors naturals de la nostra terra!

A més, l’ADENC s’ha presentat a vàries subvencions per a poder fer arribar l’educació ambiental a encara més nanos, amb projectes com el presentat al Retorn Social de la CRIDA, “Descobrim la Natura als Barris de Sabadell”, en el que volem apropar la natura a les escoles amb grups en risc d’exclusió social. Gràcies a la participació ciutadana, el projecte “Descobrim la Natural als Barris de Sabadell” es durà a terme la tardor vinent! Implicar als més petits en tenir cura de l’entorn és una de les fites més importants de l’ADENC, i volem que segueixi sent així!

Balanç del primer semestre del 2018: L’ADENC més viu que mai!

Plantada escolar!

Ara ja s’està pensant en el calendari d’activitats de l’any que ve i en diferents actuacions i projectes que es volen engegar! Estigueu atents a la nostra web i a les xarxes socials per estar al dia de tota l’actualitat de l’entitat i per a si voleu participar en alguna activitat o campanya! Moltes gràcies a tots els socis i participants que feu possible que l’ADENC segueixi defensant i estudiant la natura de Catalunya!

Bon estiu, i ens veiem el curs vinent!