Tot i el compromís del Departament d’indústria de no donar cap autorització a aquests projectes fins que el 2007 s’apliquin els nous criteris d’implantació, s’han presentat les al·legacions corresponents adreçades tant als ajuntaments afectats com al mateix Departament d’indústria.
Aquestes al·legacions, signades per la Plataforma, l’Associació de cases de pagès, la Unió de Pagesos, i els grups polítics comarcals d’Independents pel Priorat. ERC i PSC posen en evidència d’una banda les mancances mediambientals dels projectes, la seua ineficiència eòlica i econòmica i, sobretot, incideixen en la necessitat de complir l’Acord Comarcal, tal com reiteradament s’ha manifestat des de la societat prioratina i tal com s’ha compromès la Conselleria de Medi Ambient.
Paral·lelament, les dos Consells reguladors de les denominacions d’origen Priorat i Montsant també han presentat sengles al·legacions en la mateixa línia i seguint el procés encetat amb el seguiment jurídic que s’està fent des del sector vinícola del tema.
D’altra banda, més de 60 al·legacions particulars i una trentena de signatures donant-los suport, han estat recollides a la Bisbal de Falset on es va decidir presentar-les d’aquesta manera per a fer palès que la voluntat de la població de respectar l’Acord difereix de la que el consistori vol fer passar com a majoritària.
Malauradament alguns ajuntaments han respost amb subterfugis pseudoformals a les al·legacions presentades pels sectors més dinàmics i representatius del Priorat, en una clara incapacitat de respondre els arguments que aquestes al·legacions presenten de manera documentada. Un cop més lamentem que des de certs governs municipals es faci el joc als interessos especulatius i particulars d’una empresa com Tarraco eòlica que, amb la seua manera de fer barroera i poc transparent, està impedint que una implantació racional de l’energia eòlica sigui efectiva a la nostra comarca.
El Priorat, 5 de setembre de 2005
|