Febre urbanitzadora a banda i banda del riu Sénia

Penjat el 10 de gener de 2006, per ecologistes

Davant els recents projectes de creació de nous camps de golf, amb les corresponents urbanitzacions, a les comarques del Baix Maestrat i el Baix Ebre volem manifestar la nostra profunda preocupació.

 
Els darrers exemples d’aquests projectes els trobem a sant Rafel del Riu o­n s’intenta fer un camp de golf acompanyat per la construcció de 2700 habitatges (en una població de 500 habitants). I també a Sant Jordi d’Alfama hi ha un altre projecte de camp de golf de divuit forats que està en tràmit, amb la construcció associada de 2200 habitatges. Per si aquestes dues no en fossen prou, municipis com Peníscola, Benicarló, Xert o Vinaròs podrien tenir camps de golf amb les seues respectives urbanitzacions. Alguns d’aquests projectes estan ja en tràmits molt avançats.
 

Aquest fenomen és situa a les dues bandes del riu Sénia. Un dels municipis més afectats per la febre urbanitzadora és l’Aldea, o­n s’està construint una macrourbanització per part de l’empresa FADESA que no ha passat l’avaluació d’impacte ambiental (lleis massa permissives), i que tindrà 128 Ha i 1000 habitatges. Al mateix temps està el projecte de la urbanització de l’empresa Armilar que pretén construir 363 habitatges i un camp de golf a la zona de Vinaixarop, actuació que no poden portar a cap, de moment, per manca d’aigua. A tot això s’han de sumar les urbanitzacions del terme de l’Ampolla, o­n l’empresa Teyco i el seu “Mirador del delta” és un dels màxims exponents de l’urbanística insostenible.

Davant la forta agressió que això suposa pel medi ambient, demanem un replantejament total del model de desenvolupament turístic del Baix Maestrat, del Baix Ebre i el Montsià. Lo model que segueixen los consistoris de Sant Rafel, l’Ametlla de Mar i l’Aldea és absolutament insostenible i suposarà un malbaratament d’aigua molt gran. No diguem si és materialitzen tots los projectes previstos. Es produiran els problemes derivats de l’ocupació indiscriminada del sòl, com la destrucció del paisatge, l’eliminació de conreus i àrees naturals mediterrànies i les modificacions dels habitats humans, animals, vegetals i minerals.

El GEPEC-EdC alerta del despropòsit salvatge que suposaran aquestes Urbanitzacions-Golfistes, sobre tot amb els usos de l’aigua, que s’ha de preservar per a necessitats molt més importants. Amb esta política acabarem per tenir els mateixos problemes que ja es pateixen al sud de Castelló, València, Alacant, Múrcia i Almeria, o­n ja s’estan aturant les construccions de milers d’habitatges per manca d’aigua.

Amb respecte a les urbanitzacions i camps de golf projectats al Baix Maestrat considerem que la seva proximitat geogràfica a l’obra de regadiu Xerta-Riu Sénia obrirà les portes al transvasament de l’aigua de l’Ebre fora de la seva conca. No és absurd pensar que els promotors urbanístics esperen i promoguen l’arribada de l’aigua de l’Ebre per solucionar les seues ambicions de desenvolupament depredador, que s’ha implantat a tota la costa mediterrània.

Davant les futures necessitats d’aigua del territori, amb la seguretat que es no podrà cobrir mai la gran demanda projectada, el GEPEC-Ecologistes de Catalunya referma la seua oposició al canal Xerta-Sénia tal com està dissenyat. Cal recordar que el canal projectat té un cabal de disseny de 10 m3/s, que altres estudis li atorguen una capacitat superior (al voltant de 15m3/s). De fet, es tracta d’un canal sobre dimensionat per a una zona que es pot abastir d’altres maneres i que ja està en regadiu en bona part. Això ens provoca la desconfiança total d’aquesta infraestructura.

El GEPEC-EdC vol advertir que el projecte de construcció del canal Xerta-Sénia, juntament amb les futures necessitats hídriques projectades al Baix Maestrat suposa una combinació fortament amenaçant pels recursos d’aigua del territori tant més davant les previsions del Ministeri del Medi Ambient que ja ha fet l’ avís de que l’any 2006 serà igual o més séc que el 2005.

Tortosa, 10 de gener de 2006

  • Per a més informació:

Ximo Estellé. Telèfon: 609 – 69.20.33