VALORACIÓ FINAL DE LA PROPOSTA DE XARXA NATURA 2000 A LES COMARQUES DE TARRAGONA

Penjat el 12 de juny de 2007, per ecologistes

A finals del 2006 es va aprovar la proposta catalana d’ampliació de la Xarxa Natura 2000, un cop resoltes les al·legacions i problemàtiques sorgides en els diferents períodes d’exposició pública, i aprofitant el darrer consell de govern de l’anterior legislatura. Així doncs, pels pèls, Catalunya ha resolt el requeriment europeu d’adequar la Xarxa Natura 2000 a les Directives de la Unió. Ens hem de felicitar tots plegats per aquesta fita, que semblava inabastable.

 
És, però (sempre hi ha d’haver un però…), la millor proposta possible?. Entenem que potser ho és en relació a les pressions i espectatives de diferents sectors en la transformació (segurament podriem llegir-hi, destrucció) del territori. Així, a les nostres comarques, pressions urbanístiques, agrícoles i eòliques ha influint en el disseny final de la Xarxa.

Anem a pams. La primera valoració, fent un cop d’ull al mapa de les nostres comarques, és positiva, ja que s’han incrementat en un alt percentatge les hectàrees protegides.

La distribució de les ampliacions ha millorat la protecció de diversos espais, especialment a les Muntanyes de Prades, el Montsant, les serres del Pas de l’Ase, el Montmell, el Cardó-Boix, Tivissa-Vandellòs, Delta de l’Ebre. També s’ha incorporat alguna zona com a l’Algars, Vimbodí-Vinaixa, Serra de Godall o relligat algunes zones incorporant buits o àrees perifèriques. Per major detall dels espais podeu veure el mapa adjunt.

Tot i que les al·legacions que va presentar el Gepec han estat tingudes en compte en tota una sèrie d’espais (i pel què volem felicitar a l’administració), finalment s’han quedat al tinter o al calaix zones importants a incorporar. A banda, hi es produeixen algunes petites (en extensió), però ben significatives mancances i omissions ben curioses.

Les mancances o omissions més destacades, que mereixeran la nostra atenció, són:

– Alguns sectors s’han deixat fora just o­n hi ha projectes eòlics, tot i que geogràficament i ecològicament era lògic incorporar-los. Aquest detall és ben notori a Prat de Compte – Tossa del Vent, Broi (Miravet), Coll Som (Tivenys), zona d’Alfara, Barbers-Xarcums (Ascó), Marrades-La Toa-Gavadà (Tivissa), Coll Garganta (Molar), Cabacés-PN Montsant, … (veure mapa 2, com a exemple)

– S’ha incorporat una migrada extensió de la zona de la Sènia – Plana de la Galera, de gran interès per l’esparver cendrós i les oliveres mil·lenàries, i a més s’ha deixat la zona sense enllaçar amb els Ports.

– Es segueixen manteniment encara, tot i una certa millora, algues illes protegides de mida reduïda.

– No s’incorporen per la seva conservació espais a la Vall Paüls (PN Ports), sectors al nord del PN Montsant, bona part de la conca mitja i baixa del Gaià (pulmó verd a llevant de Tarragona, quan si finalment si han inclòs Collserola a BCN), les Madrigueres al Baix Penedès, bona part del Delta de l’Ebre… Zona Prats Pineda. El Puigcerver – Molló (que si s’inclou a l’avant – projecte de Parc Natural de les Muntanyes de Prades).

– Llevat dels rius Siurana i Canaleta, cap altre riu (a diferència d’altres zones de Catalunya, especialment a Girona), s’hi incorpora completament: ni l’Algars, ni el Gaià, ni el Sènia, ni el Montsant i ni tan sols l’Ebre. El cas del Gaià, incorporaat en la darrera versió és ben especial: per tan sols 3 quilòmetres (a més, d’una zona molt ben conservada) no s’ha incorporat tot el curs del riu.

Zones tretes des de darrera versió:

– Serra Sabinosa – Mas Esplugues

– Vall de Canferrer

– Pedrera la Joncosa

– Tros urb la Talaia i sectors de la font de la Teula

– El Vendrell – TGV

– Tros mar port Torredembarra

– Tros pein Montsant / diferència PN / Cabacés

– Tossal de Ganyes

– Trossets Vilella Baixa – PN

– Trossos Albarca – Cornudella – PN

– Tros Pein Pàndols a Puig Cavallé

– Tros Casseres

– Mas de Fau, l’Albiol

– Trossets Pein Llaberia

– Trossets Pein Cardó

– Arrossars Delta i mar del Fangar

– Trosos importants al Cardó – Boix (Bitem i Tivenys)

– Godall N (trossets i enclau)

Així mateix, per valorar en justa manera la proposta final, també ens agradaria enumerar els canvis en positiu que s’han incorporat a les següents zones:

– Querol (eliminant la zona de la Urbanització Rocacorba)

– Motarro (tot i que les obres de la central eòlica continuen)

– Delta (queixal de mar, o­n es projectava una central eòlica)

– Obaga Aligars

– Obaga d’Ulldemolins

– Barrancs de Santes Creus

– Riu Gaià (no tot, per poc…)

– Mar de Torredembarra 

Fes click AQUI per veure la presentació de Power Point o­n s’explica amb molt de detall l’evolució de la Xarxa Natura 2000 a les nostres comarques(si fas servir una connexió lenta pots trigar alguns minuts en veure la presentació, pesa 30 Mb)