Comença la temporada de seguiment de papallones diürnes

Penjat el 26 de març de 2018, per Mireia Calvet

Des del 2003, un grup de voluntaris de l’Adenc, participa en el projecte de seguiment de papallones diürnes a Catalunya, que a la vegada forma part d’un seguiment de les poblacions de papallones a nivell europeu. A Catalunya tenim 154 estacions de mostreig, moltes d’elles portades per voluntaris.

Les papallones diürnes són un bon bioindicador de la qualitat ambiental d’un espai natural, ja que són molt sensibles als canvis en l’estructura i composició de la vegetació i a la fragmentació del territori. Són també extraordinàriament sensibles al clima, i ja es constata una disminució de poblacions d’algunes espècies de papallones a l’àrea mediterrània degut a l’escalfament global i especialment a la sequera estival perllongada.

La nostra tasca consisteix principalment en la realització d’un itinerari setmanal, durant el recorregut del qual es fan comptatges visuals de les papallones en una àrea de mostreig que s’estén 2,5 m als costats i 5 metres per davant de l’observador.

Comença la temporada de seguiment de  papallones  diürnes

Inici de l’itinerari a la Serra de Sant Iscle

El nostre itinerari s’inicia a al pista que va de Sabadell a Castellar per la Serra de Sant Iscle i baixa cap al riu Tort fins a la masia de Can Vilar, en total són 2 km de recorregut a través d’una zona boscosa que alterna amb una zona de camps de conreu i horts.

 

La primera setmana de març comencen els comptatges que s’allarguen fins a finals de setembre, amb un total de 30 setmanes. Tot i que aquest any la primavera arriba tard, hem tingut alguns dies de sol que s’han pogut aprofitar per fer el seguiment, i ja estem a la tercera setmana de comptatges, durant els quals hem pogut observar algunes espècies de papallones, aquelles que han passat l’hivern en fase adulta, com la Cleòpatra, la Llimonera, la Papallona del lledoner o la Bruna boscana.

Comença la temporada de seguiment de  papallones  diürnes

Femella, que podria ser de Llimonera o de Cleòpatra

Al Rodal de Sabadell tenim comptabilitzades una seixantena d’espècies de papallones diürnes, tot i que també hem pogut observar una forta davallada de les poblacions en els últims anys, en sintonia amb la tendència poblacional de tota l’àrea mediterrània.

Si algú està interessat en col·laborar en aquesta activitat, només cal que s’inscrigui com a voluntari a la nostra pàgina web.