Sortida de botànica als Mollons

Penjat el 24 de març de 2024, per Mireia Calvet

El passat dia 16 de marçel grup de botànica de l’Adenc va organitzar una sortida botànica a la muntanya dels Mollons a la Pobla de Claramunt comarca de l’Anoia, guiada pel naturalista Alfred Bellés.

El punt de trobada va ser a l’estació de tren de ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de la Pobla de Claramunt per tal de fomentar el transport públic. Només sortint de l’estació, sense haver agafat encara el camí, ens aturem per observar algunes plantes que creixen als marges: malves (Malva sylvestris) i porrassí (Asphodelus fistulosus).

A poc a poc ens anem aproximant a la muntanya i trobem una planta interessant de la família de les roselles el cascall banyut (Glaucium corniculatum).

El camí transcorre entre camps d’oliveres amb l’abundant ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides). Als retalls de Brolla de romaní i bruc d’hivern hi destaca la foixarda ( Globularia alypum) florida amb vistoses flors blaves i algun peu excepcional amb flors blanques. Pel camí també veiem alguna barraca de pedra seca i algun càdec (Juniperus oxycedrus) i sabina (Juniperus phoenicea).

Deixem els camps de conreu i comencem a pujar per aproximar-nos a la roca llarga on trobem alguna mata eixarreïda de te de roca (Jasonia saxatilis). Arribem al coll i localitzem l’herba de les set sagnies (Lithospermum fruticosum).

Mentre pugem cap a la Creu de Mollons podem observar abundants papallones que fan cap al lloc elevat on ens trobem, això es produeix per un comportament característic de les papallones anomenat hill-topping.

Ja prop de la creu trobem un híbrid entre llentiscle i noguerola la (Pistacia x saportae) una autèntica meravella botànica. Finalment, arribem a la Creu de Mollons i albirem una àmplia panoràmica de la conca d’Odena amb Igualada al centre. Amb la Conca d’Odena als peus, dinem entre papallones que no paren de volar davant nostre.

Haven dinat comencem la tornada, de baixada escoltem el cant d’algun falcó que deu niar als penya-segats dels Mollons.

Arribem a la Pobla de Claramunt i prenem un refresc mentre parlem animadament de tota la natura que hem pogut veure.

Ens acomiadem fins a la pròxima sortida on continuarem gaudint de la natura.

Text: Alfred Bellés

Sortida de botànica als Mollons

Cascall banyut. Autor: Josep Maria Nogué

Sortida de botànica als Mollons

Foixarda. Autor: Alfred Bellés