Sortida botànica a l’Obaga de Curull. Vidrà

Penjat el 4 de juny de 2023, per Mireia Calvet

Dissabte 27 de maig des del grup de botànica vam fer una ruta de Vidrà a l’obaga de Curull, sota el guiatge de Romà Rigol. Dia solellós i càlid. Vam ser 11 participants, comptant-hi el guia, de diferents llocs del Vallès. Vam comptar amb les observacions, en alguns punts relatius a la geologia, del professor Josep Maria Nogué.

El Vidranès és una comarca natural de la regió nord-oriental, adscrita administrativament a la comarca d’Osona; té clima relativament humit, amb valors de pluja anual d’uns 1000 mm de mitjana. Aquesta primavera però, la sequera és severa, tot i que els prats ha reverdit gràcies a les darreres pluges.

En el paisatge hi dominen les prades de pastura de vaquí, les rouredes seques -xeromesòfiles- i les fagedes. Localment, a les obagues humides de les serres, s’hi fan claps de fageda amb joliu, tipus de bosc humit, d’afinitat atlàntica, no gaire comú al Principat.

Aquesta fageda té un estrat herbaci temporal, força dens, de desenvolupament ràpid, que floreix a principis de primavera i es va mustigant al llarg de l’estiu, fins a desaparèixer del tot, les parts aèries, mentre que les soterrades mantenen una vitalitat merament adormida, com els mateixos faigs.

És de destacar, a l’obaga, l’afectació de l’arna del boix: hi ha molts peus morts; d’altres rebroten de tronc o de soca. En les vores de camps i camins destaquen algunes herbes i mates de flors parençoses, com ara el corniol, el melissot, la jonça, l’herba blava, la búgula, algunes orquídies.

Sortida botànica a l’Obaga de Curull. Vidrà

El cerfull bord (Anthriscus sylvestris.) Era el moment de la florada d’aquesta apiàcia. La trobàvem pel camí de la fageda. Això indicaria possible difusió relacionada amb el pas de persones, altre bestiar de pèl, motos, etc.

Sortida botànica a l’Obaga de Curull. Vidrà

Orchis simia.

Sortida botànica a l’Obaga de Curull. Vidrà

Melittis melisophyllum.

Sortida botànica a l’Obaga de Curull. Vidrà

La mata primeta de florelles blanques és Moheringia muscosa, nom, aquest darrer, relatiu al mesc, normalment aplicat a flors flairoses. Planta de la família de les cariofil·làcies Caryophyllaceae que va associada a tres elements ecològics: roques, calç, i ambient penombrós. El tres es donaven en el lloc on va ser vista.

Sortida botànica a l’Obaga de Curull. Vidrà

Cruciata glabra ,la petita herba de flors en creu és , dita te de bosc.