Comunicat: La justícia ens reMATa

Penjat el 12 de juliol de 2017, per Iaeden

Aquest dimarts, 11 de juliol, hem denunciat en roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya – Girona, que ens han condemnat a pagar les costes dels judicis contra la MAT amb uns imports que amenacen el futur de la nostra entitat.

Comunicat: La justícia ens reMATa

Amb la presència de Pasqual Aguilar, portaveu i activista de la històrica plataforma No a la MAT, el seu advocat Benet Salellas, l’advocat de IAEDEN-Salvem l’Empordà Eduard de Ribot, i també amb el suport de Càrol Coll dels Naturalistes de Girona i de la plataforma Resposta al MidcAT, Lluís Ginestà, portaveu de No a la MAT Selva a la taula, i Xavier Quer, president de l’AMMAT, hem anunciat l’inici d’una campanya de recaptació per poder afrontar el que considerem un castic polític que expressa una clara voluntat de reprimir els moviments ciutadans en defensa del territori. Diferents representants d’entitats, partits polítics i institucions que en el seu moment van donar suport a la plataforma i lluita No a la MAT també hi van expressar la seva solidaritat.

Aquest és el comunicat que es va explicar ahir a la roda de premsa:

La justícia ens reMATa

El Tribunal Suprem de Madrid castiga a IAEDEN-Salvem l’Empordà – en 4 sentències – per haver impugnat la MAT i ens condemna a pagar les costes judicials de les parts oposades: l’estat espanyol i Red Eléctrica Española. Econòmicament, aquesta injustícia condemna a mort la nostra entitat.

El moviment contra la línia de molt alta tensió, coneguda com a MAT, va comptar amb una àmplia representació de la societat civil -administracions i institucions locals incloses- i es va escenificar en manifestacions multitudinàries a Girona, la Jonquera, Perpinyà, Barcelona, París i Brussel·les a partir de l’any 2005. Paral·lelament a la mobilització ciutadana, la plataforma No a la MAT, un paraigües que agrupava moltes entitats i associacions, va decidir denunciar el projecte també per la via judicial i va ser la IAEDEN–Salvem l’Empordà qui, en un acte de solidaritat, va sota-signar els recursos que es van interposar. Cal subratllar que, per la fragmentació del traçat en la tramitació, es van haver de presentar tres recursos paral·lels i en els darrers mesos s’han sentenciat tots aquests procediments, amb el resultat de quatre (en un dels tres procediments vam recórrer) sentències desfavorables. A més a més, en els quatre casos hem estat condemnats a pagar les costes judicials que, en aquests moments, arriben a 17.600€. (L’import total de les condemnes encara no està definit, per una banda perquè no hem rebut les notificacions de tots els procediments, i per l’altra banda perquè hem representat recursos a les condemnes, un dels quals ja s’ha denegat.)

Considerem aquestes condemnes un castic polític i exemplar que expressen una clara voluntat de reprimir els moviments ciutadans en defensa del territori. No n’han tingut prou en desestimar els recursos sinó que a més ens volen imposar un castic exemplificant que representa la liquidació de la nostra entitat. Que a ningú se li acudeixi posar obstacles als interessos energètics de l’estat i, de retruc, de les grans empreses transnacionals! És la primera vegada en més de 30 anys d’història que la IAEDEN-Salvem l’Empordà rep una condemna d’aquest tipus. Per valorar adequadament aquest abús, hem de tenir en compte també que, independentment de que tinguem o no raó, les nostres accions sempre estan motivades per la defensa del territori i si arribem a presentar un recurs judicial administratiu, és perquè no se’ns escolta en els processos de participació ciutadana que, per altra banda, tampoc existeixen. Denunciem també que les condemnes a costes contradiuen directament la normativa europea (el Conveni d’Aarhus) que estableix la gratuïtat de l’accés a la justícia per la defensa del medi ambient.

Volem destacar que en els procediments judicials que l’entitat ha guanyat davant dels tribunals en els 37 anys de la seva història, mai s’han condemnat a les parts oposades a pagar les nostres costes!

Finalment, no podem deixar de veure aquestes condemnes dins el context del moment històric que estem vivint, en el que l’estat espanyol està utilitzant el poder judicial no només per perseguir el dret a l’autodeterminació de Catalunya, sinó també el converteix en el màxim defensor dels interessos dels poders econòmics i, de retruc, de la classe política d’aquest estat.

En resum, en les properes setmanes haurem de fer front al pagament d’aquestes condemnen que en aquests moments sumen 17.600€ i que representen el final econòmic de la nostra entitat. Per això avui llencem aquesta campanya de recaptació, La justícia ens reMATa, amb l’esperança que la gent que va participar en algun acte, una manifestació o va firmar la recollida de signatures en contra la MAT, pugui i vulgui ajudar-nos a fer front a aquesta injustícia.

Apel·lem especialment a les administracions (ajuntaments, consells comarcals, Diputació de Girona), institucions (CILMA) i partits polítics (CUP, ERC, ICV) i els seus representants que estaven en la primera fila de moltes manifestacions i que també van cridar “No a la MAT! Ni aquí ni enlloc!”

A tothom també li agrairíem la màxima difusió d’aquesta notícia i de la campanya, i de la pàgina web on es poden efectuar les aportacions: https://iaeden.cat/la-justicia-ens-remata/.

Empordà, 11 de juliol de 2017, IAEDEN-Salvem l’Empordà – Plataforma No a la MAT

Comunicat: La justícia ens reMATa