Convoquen una manifestació per mantenir el”privilegi” d’erosionar el parc natural de Collserola.

Penjat el 17 de juny de 2021, per Cepa

EL  LOBBY DEL CICLISME BTT VOL  CONTINUAR DEGRADANT  EL PARC NATURAL DE. COLLSEROLA.
La plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC) hem estat informats per persones que vetllen per la conservació de l’espai natural protegit de Collserola sobre la convocatòria de manifestació del lobby CSRC de promoció de la pràctica del BTT. 

Volen pressionar les administracions per a què s’autoritzi l’ús d’aquesta pràctica esportiva prohibida  per a tots els  camins i corriols  del parc, obrir trialeres de descens al bosc, etc. No solament no accepten les regulacions del parc que prohibeixen aquestes activitats,  sinó que demanen la retirada del recentment aprovat Pla especial de protecció (PEPNat) àmpliament consensuat  per institucions i amb participació d’entitats socials i veïnals.

Considerem totalment inacceptable i ALERTEM que sota una pretesa “libertad” de fer una pràctica esportiva, s’hi amaga una demanda de “privatitzar” un espai natural amb apel·lacions irracionals, populistes i demagògiques que amenacen encara més la conservació i excés d’usos i activitats que suporta aquest espai natural tant proper a la metròpoli barcelonina. 

La PCDC i altres entitats veïnals, volem informar i denunciar  aquesta convocatòria agressiva contra la conservació del medi natural i l’interès general de la ciutadania.

Finalment, us adjuntem un petit escrit d’un company  que, tot i ser practicant d’aquesta modalitat BTT, és conscient del respecte que cal tenir pels espais naturals:

“Doncs resulta que el Parc de Collserola és un Parc Natural, no és un espai natural, ni un “central park”. I resulta que hi ha unes normes producte de la seva imprescindible preservació: no es pot circular en bici per corriols, només es pot per camins o pistes de 3 metres d’amplada.

Com és que s’obvia totalment aquest punt, i els “ciclistes” convocants voleu circular en bicicleta per tot i com sigui… sense ni citar que ho voleu fer en camins i corriols on NO hi poden rodar? 

Soc ciclista practicant, també de BTT, i he estat federat. A més, visc al bell mig del Parc, o sigui que conec perfectament el tema. 

En la vostra comunicació per la mani, no s’hauria d’indicar, també i com a mínim, que el que voleu és circular en bici per corriols on és prohibit… i contravenint la llei?…

No hauríem d’esbrinar i doncs, exposar, que darrera del grup del Sr. Rafa Martínez (Collserola Sport Respecte Ciclisme / Trail Center) hi ha el suport del lobby de la bicicleta: patronal dels fabricants AMBE Asociación de Marcas y Bicicletas de España, de les revistes de bicis, com Solo Bici, Bike…, de l’IMBA -International Mountain Bike Association-, l’INDESCAT, que és el clúster català de la indústria de l’esport, la FCC Federació Catalana de Ciclisme, i del sector dels tallers i venda de bicis? 

Qui se’n beneficia?  Qui convoca aquesta mani i en benefici econòmic de qui?

Sabeu que aquest lobby està donant suport a una empresa privada que pretén que el Consorci del Parc els doni permís per a fer un negoci particular, un TRAIL CENTER, de lloguer de bicis elèctriques, i que per això necessiten un permís que el Parc no els pot donar?

Sabeu que es presenten a les reunions del Consell Consultiu del Parc pretenent que aquest oblidi la condició de Parc Natural i els doni permís per a circular en bici per arreu? Sabeu que hi ha “youtubers” indocumentats, que filmen, marquen i indiquen rutes per camins i corriols prohibits a Collserola… i que busquen i troben publicitat en aquest sector?

Sabeu que alguns dels ciclistes que es proclamen grans amants de la muntanya formen grups organitzats que no només usen corriols de baixada que tenen prohibits (doncs no tan sols son Parc, sinó també de Reserves Naturals, com Can Balasc, La Rierada, la Font Groga, Vista Rica…), sinó que n’obren de nous, desbrossant i tallant vegetació protegida?… 

Sabeu que es salten les mínimes normes universals de “la llei de la muntanya? Per si de cas, aquí la teniu: a la muntanya, la prioritat és tota pels caminants i, sempre, sempre… per qui puja!!!

Doncs es dona el cas que defensen agressivament que  “aquest camí l’hem obert nosaltres, és nostre, així que els que pugeu caminant… aparteu-vos, que fa baixada!!!” 

La massificació de caminants i també ciclistes (més d’un 50%!) producte de la pandèmia, està portant al Parc, que està sofrint ja una pressió antròpica insostenible i incompatible amb la seva condició de Natural, a   

un estres extremat. Els inicis de la pandèmia van suposar un respir i el Parc es regenerà també de manera significativa. La súper- massificació actual l’està lesionant: és moment de cuidar-lo. I això significa extremar les mesures protectores: evitar la presència humana en espais protegits, evitar que es circuli en bici a doll causant erosió improcedent en corriols, evitar que se n’obrin de nous…

Per acabar: com he dit, son ciclista practicant de btt i de carretera. M’agradaria molt fer corriols, també. Però tinc clar, per simple decència com a ciutadà, que cal respectar i fer respectar les normes dins del Parc Natural, i aquestes son clares. Sentint-ho molt, NO es pot fer bici per on ens doni la gana…”