Penjat el 17 de febrer de 2020, per Adenc
En el marc del projecte “Vivim, respirem, rePLANTegem Sabadell”, l’equip d’Urbanins ens convida a reflexionar sobre la biodiversitat urbana a través d’una activitat familiar matinal de dissabte.
La trobada s’inicia amb unes reflexions a partir dels records dels participants; records urbans, però relacionats amb la biodiversitat, on hi apareixen animals i plantes. Compartir les vivències ens permet treure unes primeres conclusions interessants; per exemple que, actualment, la majoria d’experiències d’aquest tipus es troben allunyades del nucli urbà de la ciutat i que les zones d’aigua hi tenen un paper important.
Un cop fet el primer contacte, arriba el moment de sortir al carrer i observar! L’expedició es fa en grups i té la missió de captar diferents espècies (animals, vegetals, humanes) i fixar-nos en l’hàbitat que fa possible que aquell ésser o conjunt d’éssers siguin allà fent una activitat determinada. Ens centrem en mirar, escoltar, compartir i reflexionar i anem anotant… Quan s’acaba el temps tornem al Centre Cívic de Ca n’Oriac per posar en comú la nostra experiència de deriva urbana amb els altres grups, representant les troballes sobre el mapa de la diagnosi del projecte.
El conjunt inventariat dona peu a diversos temes de debat interessants. Un d’aquests és la importància del disseny urbà per tal d’acollir espècies d’un tipus o d’un altre; és el cas dels carrers, per exemple, que si no cedissin el protagonisme al cotxe, podrien ser espais d’estada i trobada. També parlem dels diferents requeriments de les activitats humanes, de la seva capacitat d’atraure o expulsar altres persones, de la seva compatibilitat amb espècies animals; en definitiva, veiem com les mateixes espècies som acollides per un hàbitat urbà però, alhora, des del moment que hi som, en formem part.