Exercicis de tir a l’Albera en ple mes d’agost?

Penjat el 15 d'agost de 2016, per Iaeden

Exercicis de tir a l’Albera en ple mes d’agost?

Foto: Can Torres, Vilartolí

Entitats de la comarca demanen que no s’autoritzin els exercicis de tir que vol realitzar la base militar de Sant Climent Sescebes.

El Ministerio de Defensa ha informat a l’ajuntament d’Espolla, a l’ajuntament de Sant Climent Sescebes i als Mossos d’Esquadra que els dies 16, 17 i 19 d’agost, de les 8h del matí fins a les 2h del migdia, realitzaran exercicis de tir, pistola, fusell, metralladora i fusell de precisió a la zona entre el camí de Vilartolí i Cantallops.

Les entitats de la comarca Alto el Foc, GEES, ANC-Figueres, Som Joves-Alt Empordà i IAEDEN-Salvem l’Empordà consideren que és una gran irresponsabilitat realitzar aquestes pràctiques per l’elevat risc d’incendi.

Segons el decret 63/1988, de 28 de març, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals, aquesta activitat està prohibida per l’elevat risc d’incendi que pot provocar. Les normes generals d’aplicació en el període comprès entre el 15 d’abril i el 15 d’octubre prohibeix llençar objectes encesos o artefactes que continguin foc. Aquestes normes són encara més estrictes en el període de més elevat risc, comprés entre l’1 de juliol i el 31 d’agost. Alhora Sant Climent Sescebes i Espolla es troben inclosos dins l’annex del decret, com a municipis de més alt risc d’incendi. També cal tenir en compte que dins la zona militar hi ha varis àmbits catalogats de la màxima protecció ambiental europea, Xarxa Natura 2000, pel seu elevat interès ecològic. Per tant, hi ha raons de pes per considerar que aquestes activitats es realitzen de manera impròpia i irresponsable sense vetllar per l’interès general i públic de la comarca i els seus veïns/es.

Cal tenir en compte que no seria la primera vegada que les pràctiques militars de la zona provoquen incendis (foto), a més de problemes greus de seguretat bàsica dels veïns de la zona.

Aquest estiu ja hi ha hagut diversos ensurts pel que fa a incendis forestals a la comarca i és ben present l’incendi que va cremar més de 13.000 ha a l’estiu del 2012.

Per aquesta raó, es demana que no es consideri la base militar de Sant Climent Sescebes i la seva subsegüent activitat exempta de compliment de la normativa bàsica catalana sobre prevenció d’incendis. Conseqüentment es farà arribar un escrit denúncia als Agents Rurals de l’Alt Empordà, al Servei de Prevenció d’Incendis del Departament d’Interior, a la la Direcció General de Biodiversitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament d’Espolla i l’ajuntament de Sant Climent Sescebes perquè es considera aquesta activitat improcedent en el període de més alt risc d’incendi, en una zona catalogada d’alt risc d’incendi, d’alta vàlua ecològica i de molta sensibilitat veïnal per les grans molèsties que provoquen.

Alto el Foc, GEES, ANC-Figueres,

Som Joves-Alt Empordà,

IAEDEN-Salvem l’Empordà