La IAEDEN-Salvem l’Empordà ens oposem a la urbanització de la pineda de La Farella a Llançà

Penjat el 11 de maig de 2021, per Despatx IAEDEN

Es pretén la construcció de 4 nous habitatges unifamiliars, 3 d’unifamiliars i un hotel a primera línia de mar.

L’Ajuntament de Llançà va presentar el mes passat el Pla de Millora Urbana (PMU) del sector de La Farella, l’última pineda arran de mar que queda al nucli urbà de la vila. Actualment en aquesta illa de bosc rodejada de xalets hi ha dues cases, una d’habitada i una de deshabitada, que es van fer al segle passat i que el consistori ha proposat catalogar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Aquesta catalogació encara està en tràmit atès que els seus amos han presentat al·legacions.

Paral·lel a aquesta catalogació, es proposa que a la pineda d’1,5 hectàrees es construeixin 4 blocs de pisos de fins a dos plantes d’alçada (9,6 metres) i 63 habitatges, 3 habitatges unifamiliars (dos dels quals són els proposats com a BCIL) i un hotel a primera línia de mar amb una superfície construïda de 1144m2 i fins a 9,6m d’alçada. Aquestes construccions a part de suposar la tala de bona part de la pineda actual també acabaran de consolidar el continu urbà del municipi i generaran una pantalla constructiva al que avui és l’única platja de Llançà amb una pineda al darrere, fet característic que fa que molta gent li tingui una especial estima, tant dins com fora de la població.

Des d’un punt de vista legal des de la IAEDEN considerem que la proposta que fa l’ajuntament és contrària al dret urbanístic. La fórmula que utilitza l’ajuntament van contra el seu propi Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), que data del 2002, però realment és una còpia quasi sencera del redactat l’any 1982. Tant la legislació actual com reiterades peticions per part d’urbanisme han instat al consistori a actualitzar el seu PGOU per adaptar-se a la nova normativa i fer una gestió actualitzada del seu territori, seguint la línia marcada per la legislació actual de desenvolupament sostenible. Malgrat aquest fet constatat, l’Ajuntament duu quasi 40 anys sense posar al dia el seu planejament i això fa que des del consistori es busquin mesures contràries al dret urbanístic per gestionar els seus sòls, fent propostes més del segle passat que no d’aquest, projectant la urbanització de l’última pineda a primera línia de mar del municipi, en comptes d’apostar per la seva conservació i posada en valor.

Demanem que l’Ajuntament de Llançà faci els deures i actualitzi el seu PGOU, apostant per una gestió sostenible del seu municipi com marca la legislació actual i aposti per la conservació de la pineda de La Farella com a últim retall de bosc a primera línia de mar, preservant així els seus valors naturals i culturals.

 

The post La IAEDEN-Salvem l’Empordà ens oposem a la urbanització de la pineda de La Farella a Llançà appeared first on IAEDEN - Salvem l'Empordà.