La justícia NO ens reMATa

Penjat el 18 de juliol de 2017, per Iaeden

En tan sols tres dies hem aconseguit recaptar l’import total que necessitem per afrontar les condemnes a costes en els judicis de la MAT. Des de IAEDEN-Salvem l’Empordà volem agrair la resposta massiva i generosa a tothom que ha col·laborat: estem aclaparats davant d’aquesta solidaritat i ens comprometem a continuar la lluita en la defensa del territori.

El dimarts passat, l’11 de juliol, la IAEDEN-Salvem l’Empordà i la plataforma No a la MAT vam denunciar públicament que el Tribunal Suprem ha condemnat a la IAEDEN-Salvem l’Empordà, després de desestimar els nostres arguments, a pagar les costes de les parts oposades -l’Estat espanyol i Red Eléctrica Espanyola- en els quatre procediments judicials que s’havien presentat. Recordàvem que la IAEDEN-Salvem l’Empordà va sota-signar aquests procediments perquè la plataforma No a la MAT, com a paraigües de moltes entitats i associacions, no és entitat jurídica.

Aquestes costes judicials arriben, en aquests moments, a 17.600€, amb la possibilitat que encara augmentin perquè no ens han estat notificats en tots els procediments. Per això, i també per cobrir les despeses de la campanya, des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà vam iniciar una campanya per recaptar 19.000€, esperant que tothom que es va manifestar en el seu moment en contra de la MAT, se sumés a la causa amb una aportació.

Moltíssims particulars, també socis i sòcies de l’entitat, i algunes entitats i institucions han respost d’una manera increïblement generosa així que el divendres, 14 de juliol a la tarda, vam haver de tancar la campanya de manera precipitada perquè ja havíem arribat a l’import necessari.

Estem molt emocionats davant d’aquesta resposta massiva i molt agraïts de no haver de patir pel futur de l’entitat. Entenem aquesta mostra de solidaritat com un aval de continuar lluitant pel territori.

Expliquem breument la composició dels donatius:

242 persones han aportat 10.000€.

Les entitats Alto el Foc a l’Albera, AMMAT (Associació de Municipis Molt Alta Tensió), CUP, Ecologistes de Catalunya (EdC), ERC i ICV, han aportat, en total, 9000€.

Altres entitats van oferir una aportació que no es va poder concretar abans del tancament de la campanya: la plataforma Salvem Garriguella, l’Associació Cultural La Fraternal Espollenca, la CUP-Vallès Oriental i Som Energia; i segurament d’altres de les que no hem tingut coneixement.

També ens han contactat diversos col·lectius per oferir d’organitzar actes en benefici de la campanya.

Donem, doncs, 19.000 gràcies a les persones i entitats que ens han ajudat a afrontar les condemnes a costes en els judicis de la MAT.

A banda de les col·laboracions econòmiques, també hem demanat a tothom a difondre la campanya #LaJustíciaReMATa i aquí també la solidaritat ha estat total: mai abans el nostre missatge ha arribat a tanta gent a través de les xarxes socials.

Considerem que la reacció massiva demostra que la MAT es va imposar al territori i que encara és una ferida oberta que mou a la gent. I que en general s’ha entès, com ho entenem nosaltres, que les condemnes a costes són un càstig polític i un intent de fer callar a les mobilitzacions en defensa del territori.

Quins seran els propers passos? Primer pagarem les costes dels judicis i estudiarem si, en els casos on hi ha l’opció, recorrerem les sentències al Tribunal Europeu. També volem denunciar les condemnes a costes i en aquest sentit, es presentarà una pregunta parlamentària a la Comissió Europea, demanant la seva opinió respecte a les sentències del Tribunal Suprem de Madrid.

Sobretot, però, seguirem defensant el patrimoni natural sentint-nos més avalats que mai per la solidaritat de la gent d’aquest territori.

Moltíssimes gràcies a tothom!

Empordà, 18 de juliol de 2017

IAEDEN-Salvem l’Empordà – Plataforma No a la MAT