Les Zones de Baixes Emissions són necessàries i urgents per reduir emissions i protegir la salut

Penjat el 9 de novembre de 2023, per Adenc

Les Zones de Baixes Emissions són necessàries i urgents per reduir emissions i protegir la salut

Les entitats signants mostrem la nostra preocupació en front la manca de compromís en la implantació de ZBE

8 de novembre de 2023

Al conjunt de les entitats signants del present comunicat ens preocupa el retard en la posada en marxa de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a Catalunya, així com la possibilitat que al Parlament de Catalunya es prenguin mesures d’esquena a la ciutadania i pugui posar en perill la seva implementació. Les ZBE són necessàries per protegir la salut de les persones, i del planeta, i haurien d’estar implantades des de fa mesos, com exigia la Llei de canvi Climàtic. Necessitem ZBE eficaces que serveixin per assolir els objectius proposats a la normativa europea i estatal en l’àmbit de la mobilitat i la qualitat de l’aire.

A Catalunya, la contaminació atmosfèrica és un problema de salut pública greu que ocasiona la mort prematura d’aproximadament 3.500 persones anualment (segons dades de l’Agència Europea del Medi Ambient per a Espanya). De fet, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat l’Estat espanyol per l’incompliment sistemàtic des del 2010 de la norma comunitària de qualitat de l’aire a l’àrea metropolitana de Barcelona.

A més, el transport és l’únic sector que ha augmentat les emissions de Gasos amb Efecte d’Hivernacle les darreres tres dècades, que suposen el 30% del total d’emissions a Catalunya. Per tant, les ZBE constitueixen una de les eines amb major potencial per fer front al Canvi Climàtic a les ciutats i assolir els objectius de reducció d’emissions.

Per això és més necessari que mai actuar fermament per millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i que té greus efectes en la salut de tota la ciutadania, però amb major incidència en la salut de la infància. El 33% dels casos d’asma infantil s’atribueixen directament als inacceptables nivells de contaminació de l’aire a les ciutats.

Les ZBE, segons l’evidència científica, són una de les moltes mesures necessàries per reduir aquests alts nivells de contaminació i la càrrega sanitària. Per tant, els retards en la seva implantació, la depreciació dels seus objectius i les moratòries contra les ZBE suggereixen que la salut pública no és important i es produeixen, a més, en el moment en què la UE debat la millora de la directiva europea de qualitat de l’aire, que marca uns valors límit encara més restrictius que els actuals.

Per tot això, fem una crida al seny i a la coherència de les diputades i diputats al Parlament perquè promoguin la implantació de ZBE eficaces de manera urgent, que tinguin un efecte real en la mobilitat i en la reducció d’emissions del sector sense més demora, tal com estableix clarament el PNIEC. I també demanem que s’inclogui la participació de la societat civil i la comunitat científica i mèdica, així com la dels ajuntaments, en la planificació de les ZBE.

Signants:

Ecologistes en Acció de Catalunya
Greenpeace
ISGlobal
ADENC-EdC
ECODES
Observatori del Deute de la Globalització
Revo Prosperitat Sostenible
Eixample Respira
Renovem-nos
Observatori DESCA
Entrepobles
Xarxa per la Justícia Climàtica
Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP)
Rebel·lió o Extinció Barcelona
Campanya Contra el Quart Cinturó
Campaña Clean Cities