Desarrollos Renovables RPG 7 SLU desisteix del Polígon eòlic Neulós a Cantallops

Penjat el 10 de novembre de 2023, per Despatx IAEDEN

L’empresa Desarrollos Renovables RPG 7 SLU ha desistit de desenvolupar el Polígon eòlic Neulós, a Cantallops. En el mateix municipi, encara en queden dos més. Aquest són l’Hèlix II, situat en els mateixos paratges que el Neulós; i l’Hèlix I que, entre els municipis de la Jonquera i Cantallops, seria la immediata continuació del Polígon eòlic Galatea, l’únic que tindria autorització de la Generalitat. Pel que fa aquest darrer IAEDEN-Salvem l’Empordà va presentar Recurs d’Alçada i estem esperant la resposta del govern català, encara que sigui per silenci, per presentar el Recurs Contenciós Administratiu.

Aquesta banda occidental de l’Albera, amb alt valors naturals i culturals, ha estat assenyalada una àrea de sacrifici. El patrimoni que està en joc és immens, la sureda, amb tota la biodiversitat relacionada i l’afectació, al paratge de Santa Llúcia, a un conjunt d’elements de patrimoni immaterial de gran valor simbòlic per empordanesos i rossellonesos. Paisatges literaris i dignes de formar part del patrimoni geològic de Catalunya.

Pel que fa la decisió de Desarrollos Renovables RPG 7 SLU, amb el desistiment de desenvolupar el Polígon eòlic Neulós, a Cantallops, ho entenem com que les empreses no tenen clares les inversions. Probablement, la bombolla especulativa, comença a desinflar-se. El termini dels Fons New Generation, les dificultats d’accedir-hi i la pujada dels tipus d’interès pel finançament bancari i dels costos d’ instal·lació i dels materials hi estan incidint. Per tant, emergeix –ara més que mai– la naturalesa especulativa del fenomen que pretén sacrificar la biodiversitat de l’Albera sense una planificació d’energia renovables d’acord amb les necessitats de consum i sense fixar-nos en les zones ja degradades.

L’Albera mereix la seva conservació, tal i com hem afirmat de forma recurrent. I per això, sempre n’hem defensat la seva protecció integral. La figura de Parc Natural, entre d’altres, podria ser-ne una solució. Esperem que, igualment, les empreses desisteixin d’altres projectes com el Cronos. I, sobretot, el Galatea (a la Jonquera), projectat en una de les major rutes migratòries d’aus d’Europa. Els projectes de Llançà, Espolla o Garriguella ja van ser desestimats per l’impacte crític a espècies com el xoriguer petit o l’àliga cuabarrada.

IAEDEN-Salvem l’Empordà

9 de novembre de 2023.-

Desarrollos Renovables RPG 7 SLU desisteix del Polígon eòlic Neulós a Cantallops