Penjat el 18 de juny de 2017, per Limnos
-
Rècord d’observació de llúdrigues (mínim 4 individus) en el cens visual de llúdrigues d’enguany, amb 13 participants.
-
S’ha gravat en vídeo un espectacular moment en què un grup familiar de 4 llúdrigues passa ben a prop d’una de les observadores.
10 anys i 10 edicions després del primer cens visual de llúdriga, Limnos celebra l’èxit del procés de reintroducció d’aquesta espècie a l’entorn de l’Estany. Si bé durant aquesta dècada hem tingut tandes d’edicions seguides sense cap observació, els censos dels dos últims anys i l’increment d’observacions de la llúdriga dels naturalistes de la comarca indiquen que l’animal s’està establint bé a l’entorn.
Aquests censos organitzats per Limnos consisteixen a col·locar observadors en silenci durant 2 hores al vespre (8-10h) i hora i mitja a la matinada (5.30-7h) a diferents punts de l’Estany. El divendres 16 de juny els observadors de l’Artiga van poder gaudir veient una llúdriga banyant-se, a més de 3 cabirols. La millor sorpresa, però, va ser l’endemà, quan una voluntària veterana en els censos de llúdriga va poder enregistrar un vídeo d’un grup de 4 llúdrigues passant just pel seu punt d’observació, a tocar de l’estany. Més tard, es va detectar altre cop un individu a la llacuna de Margarit, segurament una de les 4 que s’havien gravat a prop. A més a més, podria ser que dues d’elles haguessin sigut vistes a primera hora, encara de fosc, a la punta Cuaranya, abans de moure’s cap a les llacunes.
Els participants d’aquest any han inclòs voluntaris habituals de Limnos, però també cares noves, entre els quals tres persones de Girona i un parell d’estudiants de batxillerat. Limnos agraeix l’interès de gent, i anima a tothom qui vulgui a participar en aquest tipus d’activitats.
Tot i així, és important continuar denuncinat alguns comportaments incívics d’unes poques persones. Any rere any trobem gent pescant o banyant-se en diferents punts de l’estany, a vegades posant música ben alta. Insistim que la pesca a l’estany sense permisos és il·legal, igual que banyar-se en zones no senyalitzades. I, tot i que no hem trobat deixalles abandonades com altres anys, seguim demanat més consicència ambiental. Recomanem a qui vulgui escoltar música que es quedi a casa, o que es posi auriculars, sobretot de nit. Hem de pensar que la fauna de l’estany (com bona part dels homínids) no valora gaire el reggaeton.
Finalment, estem molt contents de compartir el vídeo de les llúdrigues gravat per la Laia Noguer, constatant així la presència d’uns quants individus a l’estany. Aquest fet, conjuntament amb altres cites, fan pensar que podríem tenir una o dues parelles de llúdrigues criant a l’estany o al seu entorn immediat. A més, valorem molt la funció de les llacunes de Can Morgat, que permeten gaudir d’un espai natural allunyat del nucli urbà a aquesta i a altres espècies més sensibles a la presència humana.