Presentació de la “Guia de papallones diürnes de Catalunya”

Penjat el 21 de maig de 2018, per Mireia Calvet

Una presentació plena d’anècdotes i de curiositats de les papallones que podem trobar a Catalunya; així podríem definir la presentació el passat dia 8 de maig de la “Guia de papallones diürnes de Catalunya” i és que en José Manuel Sesma, un dels autors, és un pou de ciència en la matèria.

La primera anècdota va estar referida a la mateixa guia que tracta les 200 espècies de papallones diürnes presents a Catalunya, però heus aquí que ja no en són 200, si no 201! L’última es va descobrir a la vall d’Aran mentre s’editava la guia, es tracta del nimfàlid Lopinga achine, fet que es menciona com una nota a peu de pàgina al capítol que parla de la diversitat i conservació de les papallones a Catalunya.

Per cadascuna de les  200 espècies de papallones s’ha elaborat una fitxa on trobem informació referent a la descripció i alguns aspectes de la seva biologia i ecologia. Destacaríem també la menció de l’estat de conservació de cada espècie a Catalunya, segons els criteris de la UICN.

Per l’elaboració dels mapes de distribució de cada papallona s’han compilat i revisats més de 230.000 registres, entre ells, totes les dades del “Programa de Seguiment de papallones diürnes de Catalunya” (CBMS).

Les més de 458 fotografies que intenten descriure cada espècie en els diferents estadis del cicle biològic,ous, larves, crisàlides i papallona adulta, juntament amb les làmines mostrant l’anvers i el revers de mascles i femelles, amb indicacions per una identificació àgil i fiable, ajudaran sens dubte a estendre el coneixement sobre les papallones a Catalunya entre els naturalistes.

Per últim, destacar també que totes les papallones estan identificades amb el seu nom comú en català, castellà i anglès, fet que contribuirà també a la popularització de les papallones entre la ciutadania en general.