QuiroRius i nit de ratpenats a Abrera amb l’associació ANDA

Penjat el 15 de juliol de 2019, per Adenc

El passat divendres 5 de juliol, varis voluntaris del GERA (Grup d’Estudi dels Ratpenats de l’ADENC) i de l’Associació Naturalista d’Abrera (ANDA), van realitzar per tercer any consecutiu el comptatge de ratpenats d’aigua al riu Llobregat, a l’alçada d’aquesta població del Baix Llobregat. Aquest recompte de ratpenats d’aigua (principalment de l’espècie Myotis daubentonii) el realitzen voluntaris a molts cursos fluvials de tot Catalunya, dins el projecte de ciència ciutadana “QuiroRius”, coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers.
El projecte QuiroRius es va iniciar l’any 2008 i la seva metodologia és força senzilla: una nit cada any, entre juny i agost, cal comptar els ratpenats que travessen el feix de llum d’una llanterna en 4 punts d’un quilòmetre de riu. Les dades es carreguen a la web que centralitza els resultats i els investigadors de l’Àrea de Recerca en Ratpenats del Museu de Granollers els utilitzen per analitzar l’evolució de les poblacion d’aquests mamífers i relacionar-les amb l’estat ecològic dels ambients fluvials i el seu entorn. Fa poc, es va publicar un primer treball on es demostrava que als rius amb uns boscos de ribera ben conservats, l’activitat dels ratpenats d’aigua s’incrementava considerablement. Val a dir que tots els ratpenats de Catalunya són insectívors i resulta imprescindible conservar-ne les poblacions per mantenir l’equilibri amb les dels insectes.
QuiroRius i nit de ratpenats a Abrera amb l’associació ANDA

Voluntaris del GERA i de ANDA durant el QuiroRius.

Fins el passat divendres 5 de juliol, els ratpenats d’aigua detectats més al sud del riu Llobregat s’havien observat a Monistrol de Montserrat on l’ADENC ha establert un punt de recompte del projecte QuiroRius. Després de dos estius seguits (2017 i 2018) sense detectar el ratpenat d’aigua a Abrera, enguany es va poder veure un exemplar volant arran d’aigua riu avall. Aquesta dada resulta molt esperançadora i anima a continuar el projecte de recuperació del bosc de ribera que està portant a terme l’associació ANDA des de fa anys amb la col·laboració de KAO Corporació, Pescadors d’Abrera y altres Administracións. Esperem poder-ne comptar molts més en el futur.