Penjat el 4 de març de 2020, per Adenc
El 27 de febrer es va organitzar la presentació dels resultats obtinguts en la primera fase del projecte Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell . La jornada va tenir lloc a l’Auditori del Centre Cívic de la Creu Alta i vam comptar amb la participació en una taula rodona de l’Isabel Núñez i l’Ariadna Eeltink de Camins Escolars, Jeroen de Bont investigador del ISGlobal i Maties Serracant.
Al llarg d’aquests primers mesos l’equip d’Urbanins ha estat treballant en la diagnosis de l’espai urbà. La Laia Llonch (Urbanins) i la Mariona Ferrandiz (CREAF) van presentar els primers resultats tenint en compte els “contenidors de verd” (parc i refugis de biodiversitat) i els “contenidors de vida quotidiana” (espais on es produeixen dinàmiques de sosteniment de la vida) així com els connectors que fan possible la interacció entre aquests espais, per determinar la seva qualitat.
Eulàlia Parés investigadora del Centre de Tecnologies i Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) va presentar els primers resultats i mapes dels nivells de diòxid de nitrogen (NO2). Les dades s’han obtingut a partir de diferents campanyes de voluntariat gràcies a l’ajuda de diferents persones que han seguit itineraris pels carrers dels barris de la Creu Alta, Torreguitart, Concordia i Ca n’Oriac. Gràcies a aquestes dades ja s’han pogut observar alguns punts concrets on la contaminació és més greu i els canvis importants en la qualitat de l’aire els dies amb menys volum de trànsit motoritzat.
Els estudiants Pere Molina, Ivan Marín i Gabriel Miret del Grau en Ciències Ambientals de la UAB, van realitzar el seu Treball de Fi de Grau en el marc del projecte, i també van presentar els resultats d’aquest. Titulat “Avaluació i proposta de millora de l’estat de la biodiversitat arbòria i arbustiva a la ciutat de Sabadell”, han fet diferents propostes de corredors biològics de la ciutat, el seu estat actual, i diferents actuacions que poden millorar-ne el seu estat en un futur.
La taula rodona va ser tot un èxit amb un debat posterior de qualitat amb la participació de les persones que van assistir a l’acta. Isabel Núñez i l’Ariadna Eeltink de Camins Escolars de Sabadell van parlar de la importància de teixir xarxa amb altres entitats i escoles per poder fer diagnosis conjuntes i sol·licitar accions concretes a l’administració pública. Camins Escolars actualment estan fent enquestes quins són els mètodes de transport s’utilitzen per arribar a l’escola i quins generen més dificultats que d’altres.
En Maties Serracant, geògraf expert amb gran visió de la ciutat i experiència en l’administració pública, va fer la reflexió de la importància de què els estudis i diagnosi que es realitzin han de servir per transformar la ciutat, però cal que la ciutadania ho demani. També va recalcar que l’administració pública és reactiva en aquestes situacions, en lloc de proactiva. La ciutadania ha de prendre part en reclamar allò que considera imprescindible i necessari.
L’investigador Jeroen de Bont del Institut de Salut Global (ISGLobal), va destacar que el disseny de les ciutats actuals influencia directament en la salut de les persones i què existeixen moltes altres formes de contaminació que a dia d’avui encara no ens som conscients, com per exemple la contaminació acústica, els efectes de l’illa de calor, etc. La salut de les persones és un tema que s’ha d’incorporar en les diagnosis i estudis que es realitzin. També va fer la reflexió de la importància de generar aquests espais de debat perquè els investigadors i persones que es dediquen a la recerca participin en aquests espais per informar a la ciutadania del que s’està fent.
Es poden consultar els resultats en el següent enllaç: PRESENTACIÓ RESULTATS