Sortida de botànica: Civit, capçal del riu Ondara (Segarra). L’esplendor de les herbes de marge, camins i camps

Penjat el 22 de maig de 2022, per Mireia Calvet

De la mà de Romà Rigol, naturalista, fem una passejada botànica pels voltants del petit poblet de Civit que pertany al municipi de Talavera a la comarca de la Segarra.

La primavera és segurament el millor moment per fer aquest recorregut que ens porta del poblet de Civit a l’obaga de Montfred (834 m) passant per camps de cereals, i alguna clapa de roureda de roure valencià, la vegetació que trobaríem sense la intervenció de la mà humana.

Pel camí aprenem a distingir els diferents cereals, m’identifiquem fins a 3, el blat, la civada, l’ordi. A la zona també es conreua la colza que ara ja està en flor, i també dues lleguminoses, el pèsol i les veces.

Ens aturem per observar també algunes dels marges dels camins, les roselles, la fumaria officinalis, la malva, les margarides; aquestes herbes són unes autèntiques supervivents als tractaments agroquímics que actualment s’utilitzen a l’agricultura.

Fem també alguna incursió en zones no conreuades, on trobem alguna clapa de roureda, amb la farigola, l’esparnallac, el senet de probre, i una gran troballa una gavarrera florida (Rosa pimpinellifolia).

Durant tota la jornada ens acompanya el cant del rossinyol, que no descansa en tot el dia, també podem sentir altres ocells, propis de zones obertes com l’alosa, el cruixidell, o també la guatlla.

Un dia complert que ens ha regalat la vista amb el verd del camp i el vermell, groc i blau de les flors i l’oïda amb el cant dels ocells; tornem a casa amb les piles carregades per tota la setmana.

Rosa pimpinellifolia

Roure valencià (Quercus faginea)

Roselles i margarides al marge d’uns camps