Tercera xerrada dels Cafès Científics 2019: “Diagnòstic per la imatge”

Penjat el 7 d'abril de 2019, per Adenc

Aquest dimarts 9 d’abril, parlarem del Diagnòstic per la imatge, una branca de la medicina que permet veure, descriure i tractar l’interior del cos humà i les seves malalties. Per fer-ho, combina les accions de fonts d’energia, de diferents tecnologies i de la biologia per a (intentar) millorar la salut de les persones. En aquest cafè científic mirarem de donar a conèixer alguns dels aspectes i aparells que es fan servir al Diagnòstic per la imatge actual. Potser us sorprendrà.

Mostrarem alguns dispositius que ja són part de la pràctica habitual actual, en primer lloc les tecnologies per a Diagnòstic, amb radiacions ionitzants, que comporten un petit risc biològic, els Raigs-X (en radiografia clàssica i Tomografia Computada), i radioisòtops (en gammagrafies i PET); i sense radiacions ionitzants, com ultrasons i ressonància magnètica. En segon lloc, les tecnologies orientades a teràpia o per a diagnòstics invasius, com la radiologia vascular i intervencionista, que documenta vasos o lesions i permet fer-hi tractament.

Així mateix, introduirem alguns conceptes de les més recents tecnologies en imatge, com el processament d’imatge o la radiòmica, o com s’estan convertint les imatges en paràmetres mesurables. També, com això permet el progrés de la intel·ligència artificial en la imatge, i veurem també les noves modalitats de veure el cos i els teixits vius, com la Imatge Foto-Acústica.

Aquest tercer Cafè científic tindrà lloc el proper dimarts 9 d’abril, a les 7 de la tarda a la seu de la Unió Excursionista de Sabadell, al carrer Salut, 14-16 (Sabadell).

Com a convidat especial al Cafè comptarem amb la participació del Dr. Joaquim Piqueras, facultatiu especialista en el Departament de Diagnòstic per la Imatge de la Vall d’Hebron. Expert en radiologia pediàtrica, radioprotecció, imatge digital, sistema d’informació, qualitat i organització. És també assessor en radioprotecció del Departament de Salut (Seguretat del Pacient).

Aquesta xerrada prossegueix el cicle de Cafès Científics d’aquest 2019 a Sabadell, un conjunt de xerrades informals que organitzen vuit entitats de la ciutat dedicades a la recerca i a la seva divulgació.