Un capvespre al Parc Grípia-Ribatallada

Penjat el 20 de juny de 2019, per Gerard Codina

Un cop més el grup d’art i natura ens sorprèn, aquest cop amb una passejada vespertina al Parc Grípia-Ribatallada, als voltants del bosc de Torrebonica. Aprofitant l’última llum del dia iniciem el recorregut que passa pel torrent de la Grípia, l’antiga estació i el bosc de Torrebonica. Durant el trajecte en Joan Ignasi Ros ens ha guiat per racons que conviden a la reflexió i el debat.

A l’inici del recorregut hem estat parlant de la problemàtica de les espècies invasores que són presents en els nostres ecosistemes. En aquesta zona trobem algunes plantes exòtiques com l’ailant (Ailanthus altissima), el miraguà (Araujia sericifera) o l’atzavara (Agave americana). Contemplant aquestes espècies vegetals hem arribat a la conclusió que la seva presència trenca amb l’harmonia del paisatge, ja que visualment no encaixen amb la configuració vegetal dels boscos mediterranis. Més enllà de la visió més científica, aquesta sensació que tenim en contemplar aquesta flora exòtica en el nostre entorn, sembla que també ens informi del seu impacte ecosistèmic.

Un capvespre al Parc Grípia-Ribatallada

Atzavara prop del torrent de la Grípia.

En relació amb aquest fet, en Joan Ignasi fa un temps que realitza “rescats” en els boscos, intervencions artístiques a la natura per alliberar els arbres i el bosc, de plantes i objectes invasors. En aquest espai ja s’hi han realitzat diferents rescats, sobretot alliberant el bosc de Torrebonica d’ailant, i més recentment s’ha rescatat una petita alzina ofegada pel miraguà.

Un capvespre al Parc Grípia-Ribatallada

Mostra de l’alzina rescatada del miraguà.

Finalment, ens endinsem a la zona més forestal, sota roures, pins i alzines. Aquí, hem practicat un exercici per activar els diversos sentits (tacte, olfacte, oïda i gust) i així arribar a connectar i sentir de forma més completa l’entorn natural.

La sortida ha estat una experiència molt gratificant, i com totes les sortides d’art i natura ens ha ensenyat noves formes de relacionar-nos i gaudir de la natura. Com a cloenda, en Joan Ignasi ens ha presentat els seus últims llibres on recull l’experiència dels “rescats” realitzats a la natura. Abattre la tala d’arbres, Descobrir, L’alzina i el miraguà, Murs sedentaris i Edicions del bosc són els títols d’aquests llibres.

Un capvespre al Parc Grípia-RibatalladaUn capvespre al Parc Grípia-Ribatallada

Per més informació sobre els “rescats” i dels llibres podeu contactar amb roscasals@gmail.com o visitar la pàgina https://roscasals.wixsite.com/jiros.

Un capvespre al Parc Grípia-Ribatallada