Un Nadal que miri al futur – l’article de l’ham del desembre 2023-

Penjat el 12 de desembre de 2023, per Limnos

Nadal arriba anunciat arreu amb força, com és habitual. Enguany acompanyat de guerres i d’una crisi climàtica inqüestionable: sequera, temperatures anòmales, nivell baixíssim de l’estany, ventades, preus elevats…

Les ganes de fer feliços els que estimem ens poden dur a estirar més el braç que la màniga en el consum, alhora que perpetuem l’extracció de recursos limitats del Planeta, a canvi de retornar-li un munt de residus que no pot assimilar.

Tenim l’ocasió de celebrar un “Nadal que miri al futur”, el nostre i els dels nostres joves, i infants, educant-los amb l’exemple i la coherència dels hàbits “sostenibles”. Els excessos d’avui seran mancances demà.

Quan inevitablement arribi el moment de les compres, prioritzem productes fets el més a prop possible, reparables i de llarga durada; donem vida al comerç local. Regalem objectes necessaris, defugint aquells que donen alegries que es fan fum als pocs minuts. Revaloritzem la imaginació per reduir embolcalls … El regal de les vivències compartides no porta etiqueta ni preu.

En els àpats, utilitzem productes de proximitat i temporada, reduint l’excessiu consum carni per la petjada ambiental que deixa.

Guarnim plantes grans a casa en comptes de fomentar la tala, no tinguem els leds encesos tot el dia; i per què no? reduïm el nombre de “tions”, tornant a l’origen de la tradició: Un!

FEM QUE MENYS, SIGUI MÉS FUTUR!
BONES FESTES!