Una altra cigonya queda atrapada i ferida en un sistema dissuasiu de la catedral de Lleida

Penjat el 31 de març de 2018, per Ipcena

Una altra cigonya queda atrapada i ferida en un sistema dissuasiu de la catedral de Lleida

Teleponent, 31.03.2018

L’entitat ecologista Ipcena ha denunciat que aquest divendres una altra cigonya ha quedat atrapada i ferida en un sistema dissuasiu instal·lat a la cúpula de la Catedral Nova de Lleida, anomenat Bye Bye Bird.

Aquest any Ipcena ja ha denunciat la mort d’un exemplar d’aquestes aus protegides a l’església de Gardeny i un altre que va quedar ferit a l’església de Sant Martí, en aquests casos per lesions provocades per altres elements anti-cigonyes que ja es van retirar.

Davant del cas d’aquest divendres, l’entitat també reclama que es treguin els sistemes Bye Bye Bird de la Catedral i de la resta d’edificis on estiguin instal·lats perquè “s’ha demostrat que són un perill, sobretot en època de cria i reproducció“, segons el responsable de Fauna, Albert Sater, que ha explicat que la cigonya té almenys una ala trencada i es recupera al Centre de Fauna Salvatge de VallcalentTot i això, lamenta que “difícilment aquesta cigonya, si es recupera, podrà de nou tornar al seu hàbitat“. L’exemplar va quedar enganxat a l’eix del motor de l’aparell que dona voltes per intentar evitar que les cigonyes facin el niu a la zona.

Segons ha explicat l’entitat ecologista en un comunicat, la cigonya va ser rescatada per una Brigada especial d’Agents Rurals de Barcelona, que es va desplaçar d’urgència a Lleida perquè tant Bombers com Agents Rurals de Lleida no tenien els mitjans necessaris per accedir a l’altura de la cúpula i efectuar amb garanties el rescat.

Ipcena també ha anunciat que la setmana que ve preveuen presentar una nova denúncia al Departament de Territori i Sostenibilitat “que se sumarà a les que hem presentat en reiterades ocasions per episodis similars i amb desenllaços tràgics”.

A més, sol·licitaran de nou una reunió d’urgència amb totes les parts implicades “per intentar solucionar definitivament aquest tema que s’està allargant innecessàriament. Cal destacar el perill que això comporta actualment a aquestes aus en època de reproducció i cria”.

Segons Ipcena, aquest sistema denominat Bye Bye Bird està sent investigat per part de la Fiscalia justament pel perill que suposa per aquesta espècie protegida.

Cal recordar que aquest mes de març es va aconseguir rebaixar la tensió provocada pel conflicte de les cigonyes entre els ecologistes, el capítol de la Catedral i el Departament de Territori després de l’acord per retirar les xarxes anti-cigonyes d’una part dels contraforts del temple per permetre la nidificació de les aus. Tot i això, ara Ipcena exigeix també que es retirin els sistemes dissuasius “pel greu perill més que evident que ocasiona a les aus”.

 

Fotografia i Video: Judith López