Fem balanç del semestre que hem reinventat amb èxit!

Penjat el 31 de juliol de 2020, per Adenc

Aquest primer semestre de 2020 ha estat molt més complexe del que hauria estat en un altre context, però les dificultats afegides no han estat excusa per quedar-nos aturats i des de l’ADENC seguim treballant per adaptar-nos a totes les realitats que puguin venir i poder seguir compartint i gaudint amb tots i totes vosaltres de la natura.

El  calendari d’aquest any ha estat replet d’activitats de diferents temàtiques, amb novetats i adaptacions a la situació actual.  Amb el projecte Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell,  projecte finançat per l’Ajuntament de Sabadell, gràcies als Pressupostos Participatius Construint Ciutat 2019, s’han organitzat jornades de jocs de taula naturalistes, sortides per conèixer els espais urbans de la ciutat i també sortides d’ornitologia al Parc Catalunya. S’han pogut prendre mesures de contaminació atmosfèrica dels carrers de Sabadell gràcies als voluntaris i voluntàries del projecte.  

Fem balanç del semestre que hem reinventat amb èxit!

Derives urbanes amb les companyes d’Urbanins

Fem balanç del semestre que hem reinventat amb èxit!

Grup de voluntaris que han participat al mapeig col·lectiu de la contaminació atmosfèrica.

 

 

 

 

 

 

 

 

La versió online del curs de Ciència Ciutadana “Fem Ciència Ciutadana: Descobrim la Biodiversitat Urbana” ha estat tot un èxit de participació,  i a més a més es poden tornar a veure en el següent enllaç. També estem molt contents de que finalment es va poder iniciar el projecte orenetes a la ciutat de Sabadell. Gràcies als voluntaris i voluntàries, s’han pogut censar molts nius d’oreneta i per tant protegir-los.

Fem balanç del semestre que hem reinventat amb èxit!

Voluntaris del Projecte Orenetes a Sabadell. Autor: Xavi Escobar

Durant el confinament l’ADENC vam iniciar la campanya #naturalismedesdecasa, amb la voluntat que les persones enviessin observacions de la natura dels seus patis, jardins, balcons o que senzillament poguessin veure des de la finestra de casa. La campanya va  resultar un èxit amb més de 300 observacions i 184 espècies diferents identificades, principalment dels municipis del Vallès Occidental de Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès, però també amb observacions de diferents punts de la zona metropolitana.

S’han realitzat sortides d’observació d’ocells i dues jornades d’anellament científic al riu Ripoll; El Grup de Botànica l’Esbarzer només ha pogut organitzar una sortida, però segueix tan actiu com sempre, i amb moltes ganes de tornar a  fer sortides naturalistes a la tardor.

Fem balanç del semestre que hem reinventat amb èxit!

Sortida botànica Turó de Montigalà. Autora: Mireia Calvet

Fem balanç del semestre que hem reinventat amb èxit!

Sortida d’ornitologia Aiguamolls de l’Empordà. Autora: Dolors Alberich

 

 

 

 

 

 

 

Aquest any l’ADENC va convocar a principis de febrer un debat sobre l’emergència ecològica actual al Vallès, amb gran èxit de participació. Aquesta trobada tenia com a objectiu principal la posada en comú de problemàtiques ambientals del territori, la recerca de possibles solucions i la coordinació entre tots i totes. La segona trobada es va fer en format virtual, fet que ha permès també esta connectats amb més agents de tot el territori vallesà. 

Durant els mesos de confinament des de l’ADENC hem estat molt presents a xarxes socials i premsa, ja que les accions contra la natura s’han seguit produint.  I per això seguim lluitant pels nostres ecosistemes i el medi ambient en qualsevol circumstància.

També en motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, més de 40 entitats i plataformes ens vam unir per denunciar les problemàtiques ambientals del país a través de diferents vídeos en una manifestació virtual. Des de l’ADENC i la Federació d’Ecologistes de Catalunya seguim realitzant accions col·lectives, ja que son necessaris canvis estructurals per avançar cap una societat més sostenible, justa i respectuosa amb el medi ambient. Fem balanç del semestre que hem reinventat amb èxit!

Els diferents grups de treball no han estat descansant i s’han adaptat de la millor manera. El grup de Fes Reviure el Ripoll,  va organitzar la Festa del Riu en format virtual, amb la idea de poder fer arribar totes les activitats que estaven programades a casa de tots i totes. A més a més durant el confinament també es va penjar material per aprendre més sobre el riu amb qüestionaris Kahoot, i durant el cicle de xerrades d’estiu es va realitzar una xerrada virtual per conèixer el projecte de Fes Reviure el Ripoll.

Així mateix, el Grup d’Estudi dels Ratpenats de l’ADENC (GERA) també ha participat en  un Kahoot i en el cicle de xerrades d’estiu, per a conèixer més sobre aquests animals tan desconeguts i que durant la pandèmia han estat injustament culpabilitzats.

Fem balanç del semestre que hem reinventat amb èxit!

Participants de la xerrada virtual sobre els ratpenats.

Fem balanç del semestre que hem reinventat amb èxit!

Participants de la xerrada virtual de Fes Reviure el Ripoll.

 

 

 

 

 

 

Les diferents xerrades del Cicle de Xerrades d’Estiu les trobareu totes al canal de youtube de l’ADENC.

El GECTA, Grup d’Estudi i Conservació de les Tortugues de l’ADENC,  va presentar aquest any els primers resultats del seguiment de poblacions de tortugues al riu Ripoll.  Després del confinament, l’equip del GECTA van tornar a visitar el riu  i es van endur una gran sorpresa; es van trobar tres tortugues de rierol joves, fet que indica que recentment aquesta espècie s’ha reproduït prop de la zona d’estudi, i que les tasques de conservació realitzades per l’ADENC en aquest tram del riu mica en mica van donant resultat.

Aquest any l’ADENC hem firmat un conveni d’Aprenentatge i Servei (Aps) amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Estem molt contentes perquè cinc alumnes del Grau en Ciències Ambientals (UAB) han realitzat el seu treball final de grau amb nosaltres. A més a més també hem tingut en pràctiques un alumne del Màster en Estudis Territorials i Planejament (METiP), i actualment hi ha 3 alumnes del Grau en Biologia realitzant les pràctiques en diferents projectes durant aquest estiu.

Ara ja estem treballant en diferents projectes i en el calendari d’activitats de tardor,  tot i la incertesa i el context actual.  Ara més que mai, cal pensar tots i cadascun dels detalls per tal que tot surti perfecte, i sobretot per fer que totes les activitats siguin esdeveniments sanitàriament segurs i dels quals tothom pugui gaudir amb tranquil·litat i comoditat. Estigueu atentes a la nostra web i a les xarxes socials per estar al dia de tota l’actualitat de l’entitat.

 Moltes gràcies a totes les sòcies, voluntàries i totes les participants que feu possible que l’ADENC segueixi defensant i estudiant la natura del Vallès i de Catalunya!

Bon estiu i ens veiem al setembre!