Penjat el 6 de juny de 2016, per Limnos
- Més de 40 persones participen de l’activitat el 5 de juny que ha estat un dels actes principals organitzats per Limnos, la Fundació Catalunya-La Pedrera i el Consorci de l’Estany en el marc de la Setmana de la Natura de Catalunya.
- Les tortugues d’estany (Emys orbicularis) han estat criades al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera i son resultat de l’aplicació del pla de continuïtat del projecte de recuperació de l’espècie iniciat pel Consorci de l’Estany en el Projecte LIFE Estany l’any 2010.
El passat 5 de juny unes 40 persones van participar d’una activitat de descoberta ambiental relacionada amb la tortuga d’estany (Emys orbicularis) consistent amb una explicació del projecte de recuperació de les llacunes de Can Morgat a Porqueres, el projecte de recuperació de l’espècie, l’alliberament de 5 exemplars i la participació en un joc educatiu sobre la tortuga d’estany en format d’aplicació mòbil.
L’activitat va patir un cert endarreriment degut al tancament de la carretera de circumval·lació de l’Estany degut a la celebració d’una triatló. Mentre d’una banda Limnos tenia una parada informativa a la Triatló per explicar el projecte “Esport a l’Estany naturalment”, per l’altra es desenvolupava una activitat també derivada del projecte “Educació en la conservació de la tortuga d’estany”, tots dos projectes elaborats en el marc d’una subvenció el 2015 del Departament de Territori i Sostenibilitatde la Generalitat.
La tortuga d’estany és una espècie de tortuga aquàtica autòctona que havia desaparegut de l’Estany de Banyoles. A partir d’un projecte LIFE entre l’any 2010 i 2014 es van alliberar uns 130 exemplars entre la zona de les llacunes de Can Morgat, la llacuna dels Amaradors i la llacuna de Casa Nostra. Posteriorment l’any 2015 es va alliberar 5 nous exemplars a la llacuna de l’Aulina, i enguany s’han alliberat a la llacuna de l’Artiga. En total són 140 tortugues que han estat alliberades, algunes de les quals s’han detectat en les actuacions de seguiment observant una molt bona condició física, amb un gran creixement, i alguns ja amb presència d’ous, pel que s’espera que aviat es detectin els primers naixements a la zona. Les 5 tortugues del 2015 i del 2016 formen part del projecte de continuïtat que va elaborar el Consorci de l’Estany en el marc del projecte LIFE Estany. A la vegada Limnos, en el marc del conveni de voluntariat que té acordat amb el Consorci de l’Estany es dedica a promoure activitats de voluntariat ambiental en els espais gestionats pel Consorci de l’Estany, entre els quals es troba la conservació i promoció de la tortuga d’estany. A la vegada Limnos dóna sortida als materials divulgatius elaborats conjuntament amb la Fundació Emys i disponibles al web www.tortugadestany.org
A part de l’alliberament, durant l’activitat es va posar en pràctica el joc a través d’una aplicació mòbil “La tortuga d’estany en joc” a través del qual amb uns pistes i resolent unes preguntes es pot obtenir una puntuació que indicarà qui dels participants té un millor coneixement de l’espai i de la tortuga d’estany. Una excusa per passejar-se per la zona restaurada de les llacunes de Can Morgat, amb la llacuna de l’Artiga, l’Aulina i la d’en Margarit, així com la zona dels estanyols de la riera Castellana i del Castellar, amb l’estanyol Nou i de Can Cisó, aixi com les plantacions d’arbres realitzades al voltant de les rieres del Castellar i de la riera de Can Morgat.
Les llacunes de Can Morgat van estar construïdes el 2006 en el marc d’una primer projecte LIFE pel Consorci de l’Estany, una de les llacunes és propietat de l’ajuntament de Porqueres, però gran part de l’espai és de la Fundació Catalunya-La Pedrera que també promou activitats de conservació i divulgació ambiental en els terrenys de la seva propietat. La Fundació ha participat activament per segon any en l’organització d’aquesta activitat “Mans per tortugues” a través del seu programa de voluntariat ambiental.
Les activitats realitzades han de permetre a llarg termini l’establiment d’un nucli ben estable i conservat de tortuga d’estany a la zona de l’Estany de Banyoles i conscienciar de la problemàtica de les espècies de tortugues exòtiques, així com posar en valor el nostre patrimoni natural.