Aromatitza el teu balcó!

Penjat el 2 de desembre de 2019, per Adenc

El passat 9 de novembre vam realitzar un taller de plantació d’aromàtiques en el marc del projecte Vivim, Respirem, Replategem Sabadell. Els i les participants es van emportar a casa un test per a decorar, reverdir i biodiversificar els seus balcons , terrasses i patis!

Les persones que van assistir van experimentar de primera mà el procés de plantació, des d’emplenar un test amb el substrat, la manera de retirar les espècies de les seves respectives safates de cultiu i com replantar-les. Cadascuna de les persones tenia la possibilitat de triar fins a 3 espècies, totes tenien les mateixes necessitats hídriques i d’exposició
solar.

Aromatitza el teu balcó!                                                                     Aromatitza el teu balcó!

Les espècies a triar van ser:

  • CALÉNDULA officinalis. Floreix gairebé tot l’any i és molt beneficiosa, ja que el seu ús a l’hort atreu fauna auxiliar i en extracte fermentat reforça i dóna vigor a cols i tomàquets.
  • ORIGANUM majorana. Floreix a l’estiu i necessita un lloc assolellat, en sòl solt i no li agrada els regs excessius. Aquesta herba aromàtica s’utilitza com a condiment, sola o en combinació amb altres herbes o espècies. És molt atractiva per a les papallones, en els horts implantar-la en les vores fent petites mates
  • THYMUS vulgaris. Floreix a la primavera, necessita estar a ple sol,  és poc exigent en aigua, resisteix bé els períodes de sequera, l’excés de reg li és molt perjudicial, és una espècie mel·lífera de primer ordre (mel de farigola).
  • ALLIUM sativa. El seu nom comú és all; és una flor que necessita una exposició directa al sol, s’adapta molt bé als climes freds i pot soportar grans gelades. Li agrada els sòls amb bon drenatge, encara que humits si a l’all
    es conrea en climes freds i se li redueix el reg el seu sabor serà més picant. Els regs tampoc són exigents, pot arribar a suportar sequeres, això fa que es pugui conrear per tot el món , la seva recol·lecció és a l’agost.
  • ALYSSUM maritimum. És coneguda com a cap blanc, posseeix un perfum penetrant que atreu les abelles i els sílfids, li agrada estar al sol, no li agraden els sòls entollats, suporta el fred , però no les gelades. Per companyia li agrada estar entre calèndules, sàlvia, iris i fins i tot a la base dels rosers.

Després vam realitzar una zona d’aromàtiques entre els enciams, cols i faves. Finalment es va regar tot amb purí d’ortiga per a potenciar el seu arrelament i vigoritzar les plantes.