Cargol treu banya!

Penjat el 25 de juny de 2017, per Daba System

El dia 10 de juny, l’Adenc va organitzar una sortida per conèixer els cargols i llimacs del riu Ripoll, al seu pas per Sabadell. Ens va guiar en Vicenç Bros, expert malacòleg de Catalunya.
Ens trobem a la Torre de l’Aigua, des d’on iniciem una baixada cap al riu Ripoll. a l’inici de la baixada, quan el camí ja ens porta una mica lluny de la ciutat, fem una primera parada, on en Vicenç ens fa una petita introducció a la Malacologia, la ciència que estudia els cargols i llimacs, tant terrestres com marins. Ens sorprèn saber que a Catalunya tenim més de 300 espècies terrestres de cargols, moltes d’elles d’una mida inferior a 5 mm, per trobar-los cal buscar ben a prop del terra, i la seva identificació no és gens fàcil. Els cargols i també els llimacs necessiten certa humitat per poder sobreviure, és per això que  fan vida nocturna. Tenen un paper important dins dels ecosistemes, ja que són font d’alimentació per a molts altres animals, sobretot rèptils, ocells i mamífers. Degut a les característiques del seu cos, tenen una mobilitat reduïda, fet que explica que hi hagi moltes espècies endèmiques.
Després de les primeres explicacions del Vicenç, fem una primera recerca, als marges del mateix camí on ja trobem un bon nombre  d’espècies. Continuem pel camí fins al riu, on fem una segona parada on trobem altres espècies de cargols igualment interessants. En total vam trobar disset espècies diferents de cargols.

Pomatias elegants
Rumina decollata
Theba pisana
Euomphalia strigella
Eobania vermiculata
Pseudotachea splendida
Otala punctata
Cornu aspersum
Ferussacia folliculum
Xerotricha conspurcata
Lauria cylindracea
Potamopyrgus antipodarum
Monacha cartusiana
Oxyloma elegants
Caracollina lenticula
Physella acuta
Cernuella virgata
Cargol treu banya!
Ferussacia folliculum. Petit cargol de cos groguenc, sota una pedra

Cargol treu banya!
Pomatias elegants. Cargol amb tapa.

Cargol treu banya!
Rumina decollata. 
Aquesta cargolina per la punta de la closca quan creix. S’alimenta d’excrements

Cargol treu banya!
Pseudotachea splendida