Penjat el 2 de juliol de 2020, per Iaeden
El dissabte dia 20 de juny de 2020, un grup d’ornitòlegs de l’Alt Empordà, juntament amb voluntaris de l’APNAE i del grup de Natura de l’IAEDEN , varen fer el primer cens de lànids a la comarca de l’Alt Empordà. L’objectiu principal era conèixer com estava la població de tres espècies d’ocells: la trenca Lanius minor, el botxí Lanius meridionalis i el capsigrany Lanius sentor.
La metodologia emprada va consistir en l’assignació de dos quadrants de 2,5 x 2,5 km a cada voluntari. Durant una hora havien de prospectar els diferents indrets dels quadrants amb la intenció de localitzar els territoris on es mouen les diferents espècies. Amb tots el voluntaris que varen participar es va cobrir un total de 48 quadrícules, que representa un 26 % del territori de la comarca, que no és tota, però si que es cobrien les principals zones potencials de trenca i botxí.
Mapa de la zona que es va prospectar amb quadrícules 2,5 x 2,5
Pel que fa a la trenca Lanius minor, fa uns anys es està extingida a la comarca, tot i això l’any passat es va iniciar un programa de reintroducció a la comarca i és per això que es va decidir incloure en el cens, per si es detectava algun exemplar que havien tornat de la reintroducció de l’any passat. Malauradament no es va localitzar cap exemplar.
L’altre espècie de gran interès era el botxí Lanius meridonalis, que és present a la comarca, però els últims anys ha experimentat una forta davallada motivada principalment per la intensificació de l’activitat agrària i la destrucció de marges agrícoles, que componen el seu principal hàbitat i zona de caça. Durant les prospeccions solament es va poder confirmar un territori, cosa que deixa l’espècie a un pas de l’extinció a la comarca de l’Alt Empordà.
Foto: Albert Burgas
Mapa quadrícules 5 x 5 de presencia del territori de Botxí.
I per últim el capsigrany Lanius sentor, que és l’espècie més estesa de la comarca, s’ha de dir que no s’ha prospectat tots els territoris de la comarca on hi és present i que les quadrícules que es varen prospectar en alguns indrets les dades són una mica a la baixa, ja que el temps que es va assignar per quadrícula segurament no era suficient per poder cobrir tots els possibles territoris present. Tot i això s’han pogut determinar 243 territoris de capsigrany a la zona prospectada.
Foto: Ignasi Batet
Mapa quadrícules 5 x 5 de presència de territoris de capsigrany
Gaig Blau a L’Albera.
Aprofitant el cens i que es cobrien força territoris de l’Albera, es va aprofitar per fer un contatge de la parelles de gaig blau a la zona de l’Albera i en total varen sortir unes 13 parelles.
Foto: Ignasi Batet
Finalment volem donar les gràcies a tots els voluntaris que varen col·laborar en el cens , sense ells tot això no hagués estat possible.
Marta Ortega, Pau Federico, Roser Alari, Ponç Feliú, Carme Masvidal, Maria Dulsat, DarkoBrajnovich, Joan Francesc Dulsat, Oriol Cortès, Àlex Omedes, Pere Alzina , Hartmut Halm Núria Rodon, Carles VallAldabó ,Miquel Hidalgo , Narcís Garriga , Joan Ventura , Ignasi Batet, Jordi Martí , Berto Minobis , Mireia Jimenez,Albert Capsolinas, Albert Burgas, Joan Budo, Enric Capalleras, Manel Barrios, Ernes Sala, David Ibañez, Fran Trabalon.
A continuació, us podeu descarregar l’informe del cens en format pdf.