Penjat el 30 d'octubre de 2019, per Adenc
L’ADENC mitjançant aquesta carta oberta a l’Alcaldessa de Sabadell i al conjunt del Ple Municipal, planteja aquest mandat 2019-2023 que la ciutat de Sabadell i el mateix Ajuntament, la necessitat d’assumir cinc reptes claus a nivell socioambiental per tal de ser corresponsables amb la realitat de l’emergència climàtica i ambiental que vivim, cal un major compromís ciutadà i més corresponsabilitat social i institucional. Aquests cinc reptes determinants són:
–L’emergència climàtica i ambiental amb la mobilitat i mesures concretes locals.
–El consum i l’alimentació i la gestió de residus responsable i sostenible des de l’Escola.
-La batalla contra la contaminació de plàstics i hidrocarburs al medi ambient.
–Treballar per garantir i augmentar la biodiversitat en el medi urbà i metropolità.
-I garantir les llibertats bàsiques i fonamentals, els drets humans i la llibertat d’expressió que permet que els ciutadans expressin les seves disconformitats i desobediències.
En una societat prou adormida que canvia insuficientment per part de les administracions, cal reclamar aquesta desobediència, i en aquest sentit donem el màxim de suport als grups de joves que treballin com el “Fridays for future” com elements interruptors del canvi cultural i generacional, i l’ADENC actuarà com una entitat de desobediència constructiva en la realitat mediambiental i social de la ciutat i del Vallès.
Alhora, convidem l’Ajuntament de la ciutat de Sabadell durant el mandat 2019-2023 a actuar amb 16 Mesures Ambientals concretes que exigeix l’ADENC a complir i en les quals estem disposats a col·laborar.
– PRIMER. Accions de Mobilitat per l’emergència climàtica.
- Àrea de restricció de vehicles contaminants al centre de Sabadell entre la Gran Via, l’Eix Macià, la Ronda de Ponent i la crta. de Barcelona.
- Fer 5 Àrees de prioritat de veïns i vianants o superilles al centre de Sabadell (1) i la Rambla de Sabadell fins Plaça Marcet, a Can Oriac (2), a la Creu de Barberà (3), a la Creu Alta (4) i als Merinals (5)
- Fer una xarxa de carrers lliures de contaminació que permetin fer rutes ciclables i carrers amb prioritat per a vianants per tota la ciutat. Fer per a vianants els dissabtes i diumenges l’eix central de Sabadell i fer per a vianants la Rambla de Sabadell permanentment.
- Suport a la bicicleta i patinets elèctrics mitjançant una subvenció mínima de 250 € per la compra, i un increment d’impost municipal de circulació als vehicles de combustió de gasolina i dièsel.
- Impuls a les energies netes fomentant la contractació d’Energia Verda per part dels ciutadans i l’administració. L’Ajuntament mitjançant un Ple Municipal de gestió elèctrica, impulsar la contractació d’empreses d’energia verda per l’enllumenat públic, escoles, equipaments i altres edificis municipals.
- Replantejar el model de transport públic amb autobús urbà i interurbà de la ciutat en un model no centralitzat (tot no ha de passar pel centre). Cal integrar els diferents transports ja consolidats, com el ferrocarril de Renfe i FC de la Generalitat, en un nou model de transport, que comporti accions de millora en l’accés, com per exemple, la implementació de la tarja reduïda de la mobilitat amb transport públic col·lectiu metropolità als joves.
– SEGON. Consum, alimentació i gestió de residus responsable i sostenible.
- Objectiu 2023: Arribar al 66% de reciclatge dels residus en quatre anys i fugir dels contenidors-abocador actuals. Anar al contenidor de Targeta i Etiqueta Verda de Reciclatge.
- Canvi del model de residus per barris mitjançant els contenidors transportables per franges horàries (18-22h) i el sistema porta a porta, com proposa l’AMB i com practiquen molts municipis de Catalunya.
- Fomentar els menjadors escolars amb Cuina Escolar de totes les escoles de la ciutat (fer 24 noves cuines escolars) amb una quota municipal de 1-2 euros de subvenció al menú per infant, i garantint aliments Bio-ecològics i productes de quilòmetre KM0.
– TERCER. Contra la contaminació de plàstics i hidrocarburs.
- Iniciar una política de reducció sistemàtica dels plàstics de consum d’un sol ús, i eliminació de materials plàstics en l’espai públic i eliminació de zones verdes plastificades no naturals.
- 11.Política de prioritat amb suport municipal important a les Escoles Verdes, actualment amb un nivell de fracàs i frau elevat, amb incompliment del Reciclatge, manca de gestió de l’enllumenat i climatització i estalvi energètic (recuperar el Model EMAUS).
– QUART. En perill la biodiversitat en el medi urbà i metropolità.
- Protecció legal del riu Ripoll mitjançant la Xarxa Natura 2000 i la llei d’espais naturals, en cooperació amb el Consorci del Besós-Tordera
- Impuls del projecte del nou Espai Natural de la Via Verda Serra de Galliners Collserola-Sant Llorenç conjuntament amb la UAB i els altres ajuntaments afectats.
- Mesures per augmentar la biodiversitat dels espais lliures de la ciutat, començant pel Parc Catalunya fins un canvi radical del total de 12 espais lliures, actualment sense polítiques de biodiversitat.
– CINQUÈ. Per les llibertats bàsiques i fonamentals en front de les administracions.
- Accions per millorar l’accés a l’habitatge social i públic, cooperatiu i de lloguer, assequible als joves entre 21 i 35 anys amb 2.000 nous habitatges en quatre anys per garantir el dret a la ciutat.
- Acceptar que la desobediència i la denúncia de les situacions ambientals, socials i de llibertats és en la base de la societat civil. L’ajuntament de Sabadell renuncia a realitzar accions o omissions que penalitzin les entitats que desobeeixen o denuncien aquestes situacions. Les males praxis de l’ex-alcalde Manuel Bustos, perseguint les entitats que vàrem lluitar contra el Camp de Golf de Torrebonica, contra el Quart Cinturó i contra el Zoo a Colobrers, no poden tenir continuïtat en aquest ni en cap altre Govern de la ciutat.
L’ADENC es compromet a impulsar i col·laborar amb l’Ajuntament, i totes les administracions que calgui, en aquests cinc reptes bàsics i en aquestes 16 mesures prioritàries pel mandat 2019-2023.