Nova jornada d’eliminació d’espècies invasores al riu Ripoll

Penjat el 27 d'octubre de 2019, per Mireia Calvet

Les fortes pluges de la nit de dissabte 19 d’octubre, ens van obligar a ajornar la jornada que hi havia planificada pel dia 20, això, i segurament també el moment polític que estem vivim, ha fet que aquest matí, 27 d’octubre, ens trobéssim només 3 voluntaris disposats a treballar al riu.

El primer que hem fet és una ullada general al riu, per veure com havia quedat després de les fortes pluges d’aquesta setmana, deu-ni do la feina que ha fet l’aigua! Al llarg de tot el tram adoptat per l’Adenc des del 2009 es pot observar com la força del riu ha arrosegat sorra i pedres, ha colmatat basses, ha generat petites illes de còdols i alguna zona amb platja, i és que la fesomia del riu canvia sempre després d’unes fortes pluges! La força de l’aigua ha tombat també gran part de la vegetació herbàcia, fent ressaltar tots els arbres que hem estat plantant aquests anys, que han resistit la força de l’aigua i ara es poden distingir més fàcilment.

Avui ens havíem dedicar a combatre el Xuclamel Japonès (lonicera japonica) una planta d’origen asiàtic que s’ha estès pels nostres rius provinent d’alguns jardins on s’utilitza com a planta ornamental. Es tracta d’una liana enfiladissa que corre per terra, s’estén molt ràpidament gràcies a les seves tiges que es poden enfilar fins a 2 m. d’alçada si troben algun arbre que els faci de suport.

Aquesta era la primera vegada que intentàvem eliminar aquesta espècie, i hem pogut constatar que la seva extracció requereix menys esforços que la canya americana, però que degut a la gran extensió que ocupa, ens caldrà treballar de valent per deixar un espai prou gran net d’aquesta espècie per poder-hi plantar les espècies pròpies del nostre riu.

Recordeu que la propera plantada popular serà el dia 24 de novembre, aquesta vegada en el tram que va de la Font dels Gitanos a la passera de les Clotes. Us hi esperem a tots.

Igualment, la campanya d’apadrinament d’arbres continua oberta.

Per apadrinar una planta podeu fer-ho a trucant a l’oficina de l’Adenc o bé a través del webhttps://adenc.cat/apadrinament-fesreviurelripoll/

 

Nova jornada d’eliminació d’espècies invasores al riu Ripoll

Nova jornada d’eliminació d’espècies invasores al riu Ripoll

En una hora de feina, 3 persones, hem omplert dos sacs i dues bosses de lonicera!