El GECTA es reactiva passat el confinament

Penjat el 29 de juny de 2020, per Adenc

Després d’una temporada llarga on els seguiments de fauna i el treball de camp es van veure aturats pel confinament, el GECTA, Grup d’Estudi i Conservació de les Tortugues de l’ADENC reprèn la seva activitat de la millor forma possible.

El passat 19 de juny, gran part de l’equip del GECTA va visitar el riu Ripoll amb moltes ganes de tornar a l’activitat, i ens vam endur una sorpresa molt grata. De les cinc tortugues que vam trobar, dues d’elles eren juvenils de tortuga de rierol (Mauremys leprosa), una de les 3 espècies de tortuga autòctona que podem trobar a Catalunya. I no només això, aquesta última setmana, el grup va tornar al riu Ripoll, i de nou van trobar 3 tortugues, una d’elles també una tortuga de rierol molt jove.

El GECTA es reactiva passat el confinament

Tortuga de rierol. Foto: David López

El fet que les tres tortugues de rierol trobades fossin tan joves (aproximadament 1 any) ens indiquen que recentment aquesta espècie s’ha reproduït prop de la nostra zona d’estudi, i que les tasques de conservació realitzades per l’ADENC en aquest tram del riu mica en mica van donant resultat.

Com ja és habitual, la resta eren tortugues de florida (Trachemys scripta), tres d’elles de la subespècie d’orelles grogues (Trachemys scripta scripta), la més recurrent de la nostra zona d’estudi, i de les altres dues, una tortuga d’orelles vermelles (Trachemys scripta elegans) y un híbrid, segurament, de les dues subespècies anteriors.

Les tortugues de Florida es consideren espècies exòtiques invasores, l’origen de les quals en els nostres hàbitats naturals prové principalment de la irresponsabilitat d’alguns propietaris que les tenien com a animal domèstic i en algun moment van decidir abandonar-les en un hàbitat que no era el seu. Els seus efectes en els espais naturals on s’ha introduït són nefastos, posant en risc a un gran nombre de les espècies de fauna, les tortugues de rierol entre elles. Per aquest motiu els exemplars de tortuga de Florida capturats sempre són retirats del medi i transportats a centres de recuperació de fauna.

El GECTA es reactiva passat el confinament

Tortuga de florida d’orelles grogues. Foto: Gerard Codina

Durant la jornada també vam poder observar o si més no escoltar altres espècies característiques de la fauna del riu Ripoll, granota verda, oreneta cuablanca, falciots, abellerols, faisans, porcs senglars i libèl·lules, a més a més d’una vegetació esplendorosa fruit de les pluges d’aquest mes de juny.

Foto de portada : Gerard Codina