Exit de participació a la plantada popular al riu Ripoll

Penjat el 25 de novembre de 2018, per Mireia Calvet

Una setantena de voluntaris han participat a la plantada organitzada per l’entitat dins del projecte “Fes Reviure el Ripoll”. En total s’han plantat 108 plantes, totes elles finançades amb la campanya d’apadrinament.

Avui 25 de novembre el dia s’ha llevat assolellat a primera hora, tot i al llarg del matí s’ha anat ennuvolant, la treva a la pluja ha permès que es pogués dur a terme la plantada tot i que el terreny estava realment molt humit i enfangat, de fet, alguns del voluntaris, s’han arrebossat literalment de fang.

Aquesta vegada la plantada s’ha desenvolupat a la zona de Sant Vicenç de Jonqueres; aquest és el punt on va començar el projecte de recuperació ecològica del riu Ripoll a Sabadell. Aquesta vegada s’ha treballat en dos punt: el primer  al talús superior, a sobre el sobreeixidor d’aigües residuals, zona on l’any passat l’ajuntament va fer unes obres de millora del col·lector i es va malmetre la vegetació existent, i el segon a la llera dreta del riu,en una zona  que encara quedava lliure d’arbres.

A la zona del talús s’ha plantat vegetació arbustiva d’ambient mediterrani, concretament s’han plantat, arbusts de tija o fulles punxeguts: arç blanc (10 peus), garric (13 peus) i magraner (3 peus) per  dificultar l’accés a l’àrea  dels  curiosos i els seus animals de companyia i preservar millor la zona. També s’ha plantat ginesta (26 peus), espècie que quan floreix a la primavera atrau molts insectes i de retruc,  també els seus depredadors, i que s’ha adaptat bé en aquesta zona.

A la llera dreta del riu s’han plantat espècies pròpies de l’ambient de ribera. A la part més allunyada de l’aigua s’han plantat  freixes de fulla petita (15 peus), mentre que en una zona més propera a la llera del riu s’han plantat salzes (12 peus) i alocs (29 peus).

La jornada ha comptat amb la participació d’una setantena de voluntaris de l’Adenc i també de l’ONG World Wild Fundation, que avui havia organitzat un total de 14 plantades populars a tot l’estat espanyol.

El voluntaris, molt motivats, han acabat d’hora la feina i després han fet una bona tasca amb l’extracció de canya, érem una bona colla i la quantitat de rizoma extret al final de la jornada ha estat considerable!

La el projecte “Fes Reviure el Ripoll” continua amb les seves activitats i el proper dia 2 de desembre hi ha una nova jornada d’extracció de canya. Des d’aquí , volem agrair la participació de tots els voluntaris en aquesta plantada popular i convidar a tota la ciutadania a participar en el projecte.

L’Adenc continuarà  treballant en la recuperació ecològica del riu Ripoll  i per l’any 2019 es preveu iniciar les tasques en un nou tram de riu, concretament a la zona que va de la font dels Gitanos a la passera de Les Clotes.

 

Exit de participació a la plantada popular al riu Ripoll Exit de participació a la plantada popular al riu Ripoll