Festa del Riu 2018: El dia dels insectes!

Penjat el 24 d'abril de 2018, per Mireia Calvet

És diumenge 22 d’abril i, poc a poc, a dos quarts de nou de matí, van arribant tots els voluntaris al local de l’ADENC. Cal carregar tot el material, taules, cadires, carpa, díptics , llibres per vendre…. a les nou fem cap al Molí de l’Amat, la Núria i el Vicenç van senyalitzat el camí perquè tothom que vulgui venir a la festa hi pugui arribar.

Ho anem preparant tot, paradeta, exposició, proves de la gimcana, i mica en mica arriben també el Rafael i la Rosa, que ens faran una demostració de la teràpia Reiki, els d’ANDI, encarregats del bar i de repartir la xocolata desfeta…

Festa del Riu 2018: El dia dels insectes!

Comença a arribar gent a la Festa del Riu!

A partir de dos quarts d’onze, van arribant les primeres famílies disposades a participar en totes les activitats. Avui la gimcana va d’insectes, i el primer que aprenen els participants és a diferencia els insectes dels altres petits animals; això els ho explica l’Alfred, que amb molta paciència els fa notar que els insectes tenen sis potes, en canvi les aranyes en tenen vuit i els crustacis 10, i així els nens i nenes separen els dibuixos per grups: els escarabats, saltamartins, abelles amb els insectes, per una altra banda les aranyes i en un altre grup els crancs de riu, que en tenir 10 potes, són crustacis.

Mentrestant la Irene i la Roser, tenen organitzat un taller per construir una titella de libèl·lula, és ben senzill: amb una agulla d’estendre la roba es fa el cos, i després cal retallar i pintar unes ales de paper.

En una altra taula, la Mercedes i el Luis, tenen unes safates plenes d’aigua que han recollit del riu, si mirem amb atenció, podem veure petits animals nedant, són larves de mosquit, mosca negra, efímeres, tricòpters i libèl·lules, els nens el poden observar amb la lupa i després relacionar-los amb l’insecte adult. Alguns queden ben sorpresos de saber que les larves de libèl·lula viuen a l’aigua, i que després de la metamorfosi, els adults surten de l’aigua i estenen les ales per eixugar-les abans de començar a volar.

Festa del Riu 2018: El dia dels insectes!

Nens participant en un dels tallers.

A la gimcana volem explicar el paper dels insectes dins de l’ecosistema, i per això l’Angels els fa endevinar qui es menja qui a la natura, els peixos es mengen les larves d’insectes, els ratpenats les papallones…

Avui ens ajuden també un grup de nois i noies de l’escola pro-laboral Xalest, amb el Vicenç han amagat alguns dibuixos d’insectes per la zona, i els nens els han de trobar.

Festa del Riu 2018: El dia dels insectes!

El Robert i l’Alfred, ben conjuntats, llueixen la samarreta de l’ADENC.

Cap a les onze, que ja ha sortit el sol, arriben la Núria, la Laura, l’Empar i el Juani, porten algun salabret i també pots lupa, per poder observar els insectes sense fer-los mal. Un grup d’intrèpids exploradors s’uneixen al grup, que fent una passejada descobreixen algunes papallones i n’aprenen el nom.

I per aquells amb esperit científic, els de CASSA ens han preparat tot una sèrie d’experiments amb l’aigua, ous que s’enfonsen, tinta que corre…

Festa del Riu 2018: El dia dels insectes!

L’ajudant d’en Pau Pèrrim Pèssim anima als més petits!

A les dotze arriba el pallasso en Pau Pèrrim Pèssim, o millor dit, arriba el seu ajudant, el Fede, que ens explica que el pallasso de veritat esta malalt! Però els nens no es volen quedar sense pallasso i ell s’anima i entre tots l’ajuden a vestir-se: que si el nas vermell, les sabates grans, la perruca, el barret, i nens i grans riem, cantem, ballem, ens fem petons i abraçades…

I finalment, la festa s’acaba amb l’actuació dels Bandtumbats, els seus tabals i les seves coreografies són senzillament ESPECTACULARS! Ens agafen a tots ganes de tocar el tambor i ballar!

Festa del Riu 2018: El dia dels insectes!

Bandtumbats animen la cloenda de la Festa!

Ens espera una nova edició de la Festa del Riu l’any que ve. Serà la desena i la volem fer grossa! Us hi esperem!

Festa del Riu 2018: El dia dels insectes!

Gràcies a tots i totes!