La Diputació segueix les obres en el connector dels Aiguamolls

Penjat el 25 d'octubre de 2016, per Iaeden

La Diputació de Girona ha reprès les obres de la rotonda de Castelló d’Empúries, de la cruïlla a tocar de la Mugueta que connecta el nucli de Castelló amb Empúriabrava i amb la C-260, en mig del corredor ecològic que uneix els dos polígons del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

A finals de setembre la direcció del PNAE va fer aturar les obres del projecte de “millora” del que no havia tingut coneixement i que segons el Pla especial del Parc està inclosa dins la zona de connectivitat. El projecte consisteix en una rotonda d’un diàmetre de 40m (el mateix diàmetre que la rotonda d’entrada principal a Empúriabrava!) i d’un pressupost de més de 200.000€. Segons la normativa vigent, el projecte de la Diputació requeria una avaluació d’impacte ambiental, en aquest cas emesa pel Parc, abans d’aprovar i iniciar les obres.

Des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà volem denunciar l’afany imparable de la Diputació de Girona d’escampar asfalt en general i d’agredir el ja fràgil sistema de protecció i conservació dels Aiguamolls de l’Empordà especialment. Ja és la tercera vegada que un projecte de la Diputació afecta els Parc Natural en cinc anys. Recordem els projectes de “millora” de les carreteres GIV-6102 i GIV-6103 (aquesta coneguda com la carretera dels Tres Ponts), la primera vorejant i la segona travessant la Reserva Integral dels Estanys. Des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà vam protestar en contra d’aquests projectes, amb dues dues campanyes que van tenir molt de suport social, i, per ara, han quedat pendents.

Segons el Pla especial del PNAE, la macro-rotonda projectada s’ubica en “l’àmbit de la zona perifèrica de protecció i connexió” del parc on “cal evitar (que) es produeixin processos d’aïllament i fragmentació derivats de la transformació dels espais naturals o semi naturals que comportin l’amenaça per al paisatge o als sistemes naturals protegits del parc, com ara el creixement urbanístic o la implantació de determinades infraestructures o instal·lacions.” (Article 40.2, Clau 6, Pla Especial del PNAE).

El POUM de Castelló d’Empúries també defineix el lloc d’àmbit “de protecció perifèrica i de possible futura ampliació del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà”. A més a més, el POUM ja preveu una nova rotonda més allunyat de la Mugueta.

Perquè insisteix la Diputació, doncs, en aquest projecte? Des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà només podem suposar que hi ha l’interès d’adjudicar i executar quan més obres viàries millor i denunciem que els projectes de la Diputació de Girona es redacten i s’aproven sense la participació de la ciutadania i sense cap sensibilitat pel territori. Val a dir que el Pla de carreteres, l’argument principal amb el que la Diputació defensa aquest i tots els seus projectes de “millora” o “condicionament” de carreteres, només està aprovat provisionalment i pendent de l’aprovació definitiva pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

També volem tornar a denunciar la quantitat de diners públics que la Diputació segueix gastant per a infraestructures viàries, en el context actual de necessitats socials que haurien de ser prioritàries i en el context futur on per força hi haurà menys trànsit rodat.

      La Diputació segueix les obres en el connector dels Aiguamolls                      La Diputació segueix les obres en el connector dels Aiguamolls