La meva regla, les meves regles – l’article de l’ham de l’abril 2024-

Penjat el 1 d'abril de 2024, per Limnos


Una aposta de la Generalitat per la igualtat de gènere i la sostenibilitat


El passat 4 de març, el Departament d’Igualtat i Feminismes va iniciar una campanya anomenada “La meva regla, les meves regles” amb el repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables a les farmàcies de Catalunya.

A través de l’aplicació de La Meva Salut, les dones i persones que menstruen registrades a Catalunya es poden baixar un QR, vàlid fins el 2025, que poden bescanviar a les farmàcies acreditades amb un distintiu per un producte a escollir: dues compreses de tela, una copa o unes calces menstruals.

La menstruació ha sigut un tema volgudament amagat per la societat, menys quan hi ha un interès econòmic al darrere, com en els anuncis televisius de compreses (i fins i tot en aquests es mostraven líquids blaus enlloc de sang). Aquest estigma pot augmentar el rebuig cap a la pròpia menstruació, i incentivar a fer consums de productes d’un sol ús per minimitzar tot contacte, com són les compreses i els tampons.

Es calcula que, en la vida fèrtil d’una persona, aquesta es gasta en higiene menstrual uns 2.500€ en productes d’un sol ús, mentre que en productes reutilitzables el cost baixa fins als 145€. A més, a Catalunya es gasten cada any 9 mil tones de compreses i tampons (dades tretes de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals). Aquests productes són fets bàsicament de plàstic no reciclable, en el millor dels casos acaben a l’abocador.

La proposta de la Generalitat, que segueix l’exemple d’altres països com Escòcia, també ofereix col·laborar amb instituts per fer formacions sobre menstruació a les línies de 3r d’ESO. En resum, la iniciativa ajudarà a la butxaca de les persones menstruants i també a posar consciència del cost mediambiental dels productes d’un sol ús. Així doncs, animem a totes les persones interessades a parlar (amb les farmàcies i entre elles) per trobar els productes reutilitzables, o la seva combinació, que més les ajudin a elles i al planeta.