Microplàstics – l’article de l’ham de març de 2024-

Penjat el 5 de març de 2024, per Limnos


Parlem de microplàstics referint-nos al material plàstic de mida igual o inferior a 5mm i de procedència diversa: objectes, envasos, fibres sintètiques, cosmètica, “tovalloletes”, gespa artificial …
Tots els mars i oceans del planeta estan contaminats per microplàstics. Segons un estudi de la revista Nature, si avui s’aturés la producció mundial de plàstic, en els propers 30 anys la quantitat de microplàstics encara continuaria augmentant fins a duplicar-se.

Quant més petita sigui la mida del microplàstic, més fàcil és que penetri en els teixits dels organismes marins, causant greu impacte mediambiental però, tenint en compte que els humans estem al cap damunt de la cadena tròfica, és evident que també acaben en el nostre cos, perjudicant la nostra salut. La toxicitat dels microplàstics no prové només d’ells sinó també dels additius que porten incorporats.
La recerca del grup de Geociències Marines de la UB, feta sobre microplàstics en el litoral català, amb l’oceanògrafa banyolina Anna Sànchez , ha trobat que un 15% d’aquests microplàstics, provenen de la gespa artificial, la qual porta uns additius fortament tòxics per assegurar-ne la durabilitat. Sovint es posa amb la intenció de reduir el consum d’aigua però està estudiat que amb l’aigua destinada a la producció d’1m2 de gespa artificial, es podria regar durant 18 anys, 1m2 de gespa natural.
Urgeix una profunda reflexió sobre la producció i l’ús dels plàstics.