Les renovables es segueixen implantant sense cap control a l’Alt Empordà

Penjat el 11 de març de 2021, per Despatx IAEDEN

Les renovables es segueixen imposant al territori sense cap tipus de planificació prèvia i de forma caòtica, únicament responent als desitjos de les grans energètiques com Endesa (Enel Green Power), Repsol, etc. Aquestes empreses continuen aprofitant la liberalització i facilitació d’implantació de grans parcs eòlics i fotovoltaics a l’Alt Empordà. A dia d’avui hi ha 6 propostes de parcs eòlics concentrats als municipis de La Jonquera, Cantallops, Agullana, Capmany, Darnius i Biure. D’aquests sis, 4 pertanyen a Endesa (Enel Green Power) i 2 a Aewindcat 1 Pan SL, una empresa creada fa 10 mesos,

Aquesta fragmentació el que busca és dividir un projecte amb un fort impacte ambiental o que s’ha de tramitar d’una manera determinada en petites parts que són individualment “menys impactants” o bé que permet la seva tramitació amb una legislació més laxa. En aquest sentit tant els projectes Galatea, Cronos i Terrades (entre La Jonquera i Capmany) serien en realitat un macroprojecte de 19 molins de 200m d’alçada amb un total de 99MW de capacitat productiva.

Si tenim en compte aquest factor a l’Alt Empordà tenim a dia d’avui en realitat 3 projectes de parcs eòlics de 99MW (Galatea, Cronos i Terrades), 52MW (Querol i Serra de Bosqueròs) i 10MW (aquest últim també d’Endesa i situar molt prop de Llançà amb dos molins de 200 m).

Seguim demanant la derogació del decret, la instauració d’una moratòria a tots els projectes aprovats i una planificació energètica del país prioritzant primer l’autoconsum, les petites instal·lacions a terrats i sòls artificialitzats, i en segon lloc promovent els parcs solars i eòlics necessaris per cobrir la demanda restant en ubicacions adequades i sempre amb el consens del territori.

Per a més informació descarregueu la nota de premsa.

The post Les renovables es segueixen implantant sense cap control a l’Alt Empordà appeared first on IAEDEN - Salvem l'Empordà.