Nit amfíbia sota la pluja

Penjat el 19 de maig de 2019, per Mireia Calvet

Aquest divendres 17 de maig ha estat plujós durant tot el dia, però això no ha impedit la nostra activitat a la recerca de granotes al riu Ripoll, i és que, aquests animals són més actius quan plou, i això ho saben prou bé els joves naturalistes que s’han apuntat a l’activitat, que no estan disposats a deixar-se-la perdre per quatre gotes.

Ens trobem al Molí de l’Amat a les 8 del vespre, fa fresca prou no plou, així que decidim continuar amb l’activitat, no sense equipar-nos abans amb impermeables i paraigües.

L’activitat comença amb les explicacions de la Sandra: el ambibis són un grup de fauna mot fràgil, necessiten viure en un entorn sempre humit, prop de rierols, basses o estanys, amb aigua amb una certa qualitat i malauradament la destrucció d’aquests hàbitats no s’atura; petites variacions en la temperatura ambient els poden afectar fins al punt de ser crític per la seva supervivència.

La Sandra ens explica també com s’estudien aquests animals, per fer-ho cal un permís especial de la Generalitat de Catalunya, i cal seguir tot un protocol per evitar contagiar-los alguna malatia. La presència de granotes i gripaus es pot detectar a la primavera mitjançant escoltes nocturnes o bé mostrejant rius i basses per trobar exemplars de cada espècie.

Al riu Ripoll podem trobar pricipalment dues espècies de granotes, la Granota verda i la Reineta i tres espècies de gripaus: El Tòtil, el Gripau comú i el Gripau corredor, la Sandra ens mostra imatges de totes aquestes espècies i per acabar l’explicació, escoltem els seus cants. Ara ja estem preparats per la recerca dels amfibis!

Comencem la recerca seguint el camí que voreja el riu des del Molí de l’Amat fins a Jonqueres, encara hi ha una mica de claror i podem veure l’exhuberància de la vegetació, salses, verns, tamarius i alguns lliris grocs, tot plantat per l’Adenc en els últims 10 anys!

Durant el trajecte, estem a l’aguait de trobar alguna granota o gripau que es desplaci pel camí, i arribats a Jonqueres, ens dispersem per la llera del riu a la recerca dels amfibis. No tenim sort amb les granotes, però si podem admirar una Serp d’aigua (Natrix maura) que ens deixa a tots bocabadats!

Després d’aquest moment tant emocionant, ens acostem a les basses del tractament terciari de la depuradora, comença a ploure fort i hem d’obrir paraigües! Sota la pluja, enfocant amb les llanternes, podem veure els ulls de les granotes verdes que treuen el cap de l’aigua. Fet un minut de silenci per poder escoltar i reconeixem el cant de la Granota verda, i alguna reineta més llunyana. Tot i la pluja, no en tenim prou amb una vegada, i fem una segona escolta, dos minuts de silenci, per continuar escoltant les granotes verdes sota la pluja.

De tornada als cotxes, inspeccionem tot el camí, i trobem un Dragó comú (Tarentola mauritanica), que apartem í per evitar que algú trepitgi. Arribats als cotxes, amb la pluja persistent, donem per acabada la sortida. Ha estat un vespre emocionant, tot i que els amfibis estan més actius amb la pluja, també hem de tenir en compte la temperatura i avui fa una mica massa fred per ells. Haurem d’esperar a la propera nit amfíbia!

Nit amfíbia sota la pluja

Dragó comú

Nit amfíbia sota la pluja

Serp d’aigua