Nit dels ratpenats al riu Ripoll

Penjat el 6 de juliol de 2019, per Mireia Calvet

Aquest vespre, 15 de juny, es trobem tots a l’aparcament de l’Area d’Esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres amb la idea de fer un recorregut al llarg del riu Ripoll, i descobrir les diferents espècies de ratpenat que volen per la seva riba. Des de l’aparcament ens acostem a les basses del tractament terciari, un lloc més tranquil i freqüentat pels ratpenats, ja que hi poden caçar insectes.

Avui ens acompanyen el David, el Xavi, l’Abraham i la Natàlia, equipats amb diferents artilugis per detectar aquestes criatures fascinants que es comuniquen i s’orienten gràcies als ultrasons.

Encara és clar i aprofitem l’estona abans que comenci a fer-se fosc per escoltar totes les explicacions dels experts fan sobre aquests animals, les seves adaptacions al vol, els refugis on passen l’hivern o l’estiu, la seva reproducció, tot el que volem saber i més, amb preguntes dels participants incloses.

Quan comença a fer-se fosc veiem els primers ratpenats, el Xavi i el David ens reparteixen diferents detectors que llegeixen els ultrasons i els tradueixen a una freqüència audible pels humans. Iniciem una passejada fins al pont del Molí de l’Amat, la nit és tranquil.la però potser massa calorosa pels ratpenats, doncs l’activitat és baixa. Tot i així, podem detectar diferents espècies de ratpenat al llarg de la nostra passejada:

Pipistrel.la nana (Pipistrellus pygmaeus)

Pipistrel.la comuna (Pipistrellus pipistrellus)

Pipistrel.la de vores clares (Pipistrellus kuhlii)

Ratpenat dels graners (Eptesicus serotinus)

Nit dels ratpenats al riu Ripoll

Sonograma de pipistrel.la nana