Nova espècie de papallona a l’itinerari de Can Vilar

Penjat el 16 d'agost de 2020, per Mireia Calvet

Aquest estiu, atípic en molts sentits, ens ha donat una bona sorpresa pel que fa a les papallones. Després de 17 anys de seguiment de les papallones diürnes a l’estació de Can Vilar, a Sabadell, ens ha sortit una nova espècie, la Blaveta lluent (Lysandra bellargus), una petita papallona que pertany a la família dels licènids. Aquesta nova espècie, eleva a un total de 62 el nombre d’espècies trobades a l’itinerari al llarg de tots aquests anys.

Es una papallona típica de prats i àrees obertes, matollars i ambients ruderals, la podem trobar en un ampli rang altitudinal, des de nivell del mar fins prats alpins.

Aquesta papallona fa normalment dues generacions, una primera al maig -juny i una segona al juliol-octubre, tot i que a terra baixa, pot tenir fins a tres generacions. Hiberna en forma d’eruga.

Les erugues s’alimenten de diferents plantes de la família dels desferracavalls (Hippcrepis sp) i com moltes altres espècies de licènids, són molt mirmecòfiles; estableixen relacions mutualistes amb les formigues durant el seu desenvolupament. L’eruga secreta sucres i aminoàcids a través d’un organ especialitzat, la glàndula de newcomer, dels quals s’alimenten les formigues, a canvi, l’eruga obté protecció per part de les formigues enfront els seus possibles depredadors. L’activitat de l’eruga és principalment nocturna, durant el dia s’amaga a la base de les plantes, o sota de les pedres, prop dels formiguers.

L’itinerari de Can Vilar forma part de la xarxa del CBMS, Catalan Butterfly Monitoring Scheme, el programa de seguiment de les papallones diürnes de Catalunya, coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, que estudia l’evolució de les poblacions de papallones a Catalunya. A la vegada, el CBMS forma part d’un programa de seguiment de papallones diürnes a nivell Europeu.

Podeu trobar més informació sobres el CBMS al web del Museu. catalanbms.org/es/projecte

Nova espècie de papallona a l’itinerari de Can Vilar

Femella de blaveta lluent (mascle foto capçalera)