Nova plantada de “Fes Reviure el Ripoll!”

Penjat el 5 de març de 2018, per Mireia Calvet

Aquest dissabte 3 de març, ens trobem a l’ADENC, a primera hora del matí, la Mercedes, la Roser, la Irene i la Mireia, mentres que la Núria i el Xavi van directes al riu, on han quedat amb la Marta del viver “Tres Turons” que ens subministra les plantes que cal plantar avui. A l’ADENC cal recollir les eines, els guants, els càntirs per l’aigua…, tot allò necessari per poder dur a terme la plantada.

Avui l’activitat és al primer tram on l’ADENC va començar a treballar l’any 2009, quedem doncs amb els participants a la plantada al berenador de Jonqueres, la intenció és revegetar una zona, al talús superior, a mà dreta del riu, sobre el col·lector d’aigües residuals, on l’ajuntament ha estat fent unes obres de millora i ha deixat l’espai sense cap mena de vegetació. En aquest cas doncs, no es plantarà la vegetació pròpia del bosc de ribera, sino, una més adaptada als ambients mediterranis: arç blanc, ginesta i romaní.

Nova plantada de “Fes Reviure el Ripoll!”

Romaní.

Ens trobem  a les 10 a l’aparcament amb la Marta i la Núria, que tenen  ja les plantes descarregades, i comencem a organitzar-nos. Els primers en arribar són els alumnes de 3er d’ESO de l’Institut Can Mas de Ripollet, ja han participat en el projecte aquesta tardor, traient canyes i plantant. Aquests nois i noies prefereixen l’activitat de treure canya a plantar, però entre tots els convencem que abans de començar a treure canya, plantin un arbre, i els encarreguem la feina de plantar els arbres més grans: l’arç blanc.

Les colles de Crespis, Bambús i Marduix del grup d’esplai La Branca, arriben una mica més tard, han vingut caminant des de la Creu Alta i el primer que fan és esmorzar i descansar una mica. Els nens i nenes s’organitzen en dos grups, hem preparat dues activitats: una gimcana i el que és pròpiament la plantada.

Nova plantada de “Fes Reviure el Ripoll!”

Els nens i nenes de l’Esplai la Branca a la zona dela plantada.

 

La nit anterior ha plogut de valent i la zona està ben enfangada, però això no impedeix la feina dels nens i els seus monitors que s’esforcen de valent per plantar el romaní, la ginesta, el garric i també alguns peus d’arç blanc, i hem de dir, que alguns nens han acabat literalment arrebossats de fang!

A la gimcana es tracta de descobrir els animals i arbres que podem trobar al riu, visó americà, bernat pescaire, martinet blanc.. i les gavines, que avui es deixen veure a la bassa de la depuradora. Gaudim de l’observació de les gavines, i també d’uns aligots i un corb que ens passen volant per davant.

Acabem l’activitat passades la una del migdia, hi ha gana i els deixem allà dinant en rotllana, i nosaltres cap a l’ADENC a deixar tot el material. Ha estat un matí excel·lent i estem contents de la feina feta; la recuperació ecològica del riu Ripoll, i la sensibilització ambiental de petits i joves.

En total s’han plantat 22 peus d’arç blanc, 33 ginestes, 14 garrics i 20 romanís, gràcies l’apadrinament que han fet l’Institut Can Mas i l’Esplai La Branca.

Les activitats de Fes Reviure el Ripoll! continuen aquesta primavera amb diferents jornades d’anellament científic d’ocells, la Nit Amfíbia i la Festa del Riu que serà el 22 d’abril.

El projecte de recuperació del riu Ripoll continuarà a la tardor amb més plantades i jornades d’extracció de canya, per això aquells qui ho vulguin, poden apadrinar un arbre, passant per l’oficina tècnica o bé a  través del nostre web: https://apadrinamentfesreviurelripoll.wordpress.com/