Passejada botànica pel riu Llobregat al seu pas per Abrera.

Penjat el 25 de març de 2023, per Mireia Calvet

El dia 18 de març de 2023 l’adenc va fer una sortida botànica guiada pel naturalista Alfred Bellés al riu Llobregat al seu pas per Abrera.

La sortida s’inicia a l’estació de tren de ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Abrera. Primer de tot caminant pel nucli urbà d’Abrera vàrem observar alguns arbres urbans com per exemple el pruner de fulles vermelles (Prunus pissardii) que estava florit.

Poca estona després ja érem fora del nucli urbà. Al costat de la masia de Can Morral vàrem gaudir d’un petit bosc mediterrani amb alzines (Quercus ilex), pins blancs (Pinus halepensis) llentiscles (Pistacia lentiscus).

Continuant pel camí vàrem baixar a la plana d’inundació del Llobregat i allà vàrem poder admirar els Àlbers (Populus alba) florits, amb els seus aments masculins i femenins en peus diferents i moltes altres espècies com salzes blancs (Salix alba) i tamarius (Tamarix sp) pròpies del bosc de ribera.

Durant la passejada, vam poder gaudir amb l’observació d’ocells com corbs marins, cueretes, ànecs, i alguns picots com el picot verd i el picot garser gros. Molt remarcable el picot verd que davant nostre i sobre un magnífic àlber no parava de repicar a la fusta per cridar l’atenció a l’hora que cantava i cantava. Segurament aquest comportament corresponia a un mascle en zel. Cal recordar que l’espai del riu Llobregat a Abrera per on vàrem passejar ha estat declarat ZEPA (zona d’especial protecció de les aus) per la seva riquesa en espècies d’ocells.

També vàrem poder observar els arbres de ribera que l’associació ecologista Anda ha plantat vora el riu. El seu president en Jaime ens explicava com han eliminat la canya (Arundo donax, una espècie invasora) i com han plantat i regat els àlbers i freixes de fulla estreta (Fraxinus angustifolia) .

Cal dir que per la zona hi passarà el nou col·lector de salmorres que porta l’aigua salada de la mineria de potassa del Bages fins al mar. I que com a actuació complementària han eliminat també molts canyars (Arundo donax) de la zona.

Vàrem continuar per la vora del Llobregat i més endavant en un altre retall de bosc de ribera amb molts arbres de mida considerable varem localitzar el llúpol (Humulus lupulus), el saüc (Sambucus nigra) i l’herba d’orenetes (Chelidonium majus) i moltes altres espècies.

Sortint de la plana d’inundació del Llobregat vàrem veure l’ermita de Sant Hilari i les restes romanes que l’acompanyen on els arqueòlegs han trobat unes petites termes. Després vàrem passar per la masia de Sant Hilari per entrar de nou al nucli urbà d’Abrera i finalitzar la sortida a l’estació de tren.

Una passejada botànica molt interessant de la que tothom va sortir content.

Alguns dels participants varen anar a dinar a un restaurant proper per tal de continuar xerrant de la natura i de la vida.

Text: Alfred Bellès, fotos: Mireia Calvet

Euphorbia helioscopia

Jonc boval

Aladern

Llentiscle

Alber

Salze blanc