Penjat el 11 de juny de 2022, per Mireia Calvet
A la tardor de 2021 vam decidir crear un itinerari SOCC a la zona del Riu Ripoll a Sabadell.
El SOCC (Seguiment d’Ocells Comuns a Catalunya), és el principal projecte de seguiment que actualment desenvolupa l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). El seu objectiu és determinar les tendèndies d’espècies d’ocells comuns i, a partir d’aquestes, generar indicadors ambientals.
Actualment hi ha al voltant de 300 itineraris SOCC a tot Catalunya (amb més de 200 voluntaris).
La metodologia de camp del SOCC consisteix bàsicament en identificar (ja sigui visualment o auditivament) i comptar tots els ocells que es veuen al llarg d’un recorregut de 3km.
El SOCC és un projecte que permet estudiar tant les poblacions nidificants com les que són presents a l’hivern. Per aquest motiu es fan 2 censos en cada estació. Cadascun d’aquest 4 censos té una durada d’entre 2 i 2 hores i mitja i es realitza sempre pel matí (a primera hora és quan els ocells generalment estan més actius). El primer cens de primavera es pot fer qualsevol dia entre el 15 d’abril i el 15 de maig i el segon es pot fer entre el 15 de maig i el 15 de juny. El primer cens d’hivern es fa durant el mes de desembre i el segon durant el mes de gener.
L’itinerari a Sabadell comença sota el Pont de la Salut, a tocar del riu. Tot resseguint riu amunt, el travessa i aleshores agafa un camí de pujada cap al Pla d’Arraona on hi ha una zona agrícola. Travessa aquesta zona i seguidament torna a baixar cap al riu, just davant de la Font del Gitanos. Segueix riu amunt, passant pel cantó d’una fàbrica tèxtil fins arribar a les basses de depuració de Sant Vicenç de Jonqueres. El recorregut encara segueix uns 500 metres riu amunt i s’acaba una mica abans de la passera que hi ha al cantó de la carretera de Castellar.
A l’hivern, vam fer els dos itineraris i en total van sortir 58 espècies hivernants a llarg de l’itinerari. Les 10 espècies comunes més abundants a l’hivern varen ser: Tudó, Pardal comú, Ànec collverd, Pit-roig, Garsa, Estornell vulgar, Tallarol capnegre, Tòrtora turca, Cotorreta de pit gris i Pinsà comú.
A destacar la presència d’un xarxet a la zona de la bassa de depuració, fet molt poc habitual.
Aquesta primavera hem realizat els 2 itineraris per veure i censar les espècies reproductores. En total van aparèixer 52 espècies tot i que algunes d’elles no eren reproductores ja que encara estaven migrant (com un mosquiter comú molt tardar). Les 10 espècies comunes més abundants a la primavera van ser: Tudó, Ànec collverd, Rossinyol comú, Rossinyol bord, Tallarol capnegre, Falciot negre, Oreneta vulgar, Cotorreta de pit gris, Tallarol de casquet i Gafarró.
Com a curiositat, durant el primer cens de primavera, es van deixar veure dos cabirols a la Font dels Gitanos a primera hora del matí ben tranquils prop del riu.
Text i fotos: Albert Mazarico