Sortida botànica Turó de Montigalà

Penjat el 20 de febrer de 2020, per Mireia Calvet

Passejada botànica pel Parc de la Serralada de Marina, des de Badalona en enfilem al Turó de Montigalà i ens endinsem per la vall de Betlem, guiats per en Romà Rigol, botànic autodidacta per vocació, gran observador filòsof del la natura.

Aquesta ha estat una zona molt humanitzada i encara ara molt freqüentada com a zona d’esbarjo i de pastura residual. L’espai està força degradat i és el reflex de l’activitat humana durant segles. Tot i així ,la sortida continua sent interessant des del punt de vista botànic, als que ens agrada la natura, no deixem mai d’aprendre’n.

Comencem a caminar i una vegada deixada la ciutat, ens aturem una bona estona en un fenassar, prat on domina una gramínia, l’Albellatge ( Hyparrhenia hirta ) zona trepitjada durant segles pels ramat on només aquella vegetació més resistent ha sobreviscut. Tot així ,la parada és llarga, ja que podem veure algunes plantes amb flor, com la Calèndula (Calendula arvensis), els Caps blancs Lobularia maritima o la Rabenissa blanca (Diplotaxis erucoides).

La següent parada és en un antic camp de garrofers, arbre ben curiós, doncs es tracta d’una lleguminosa, amb un fruit que té moltes aplicacions, tant com a aliment pel bestiar, com a additiu alimentari. En Romà ens explica moltes altres coses dels garrofers, com que té una segona floració a la tardor que pot allargar-se fins al gener, durant el dia podem observar-en alguna mostra.

La caminada continua fins al migdia, ens anem aturant per descobrir algunes altres plantes com la ginesta, a la zona se’n troben unes mates de port important, però si ens hi fixem bé veiem que són plantes molt envellides i malaltes, novament això ens indica que es tracta d’una zona degradada per la sobreexplotació que impedeix el relleu amb nous plançons que puguin regenerar l’espai.

S’acosta l’hora de dinar i emprenem el camí de tornada cap a la ciutat, ha esta un matí molt aprofitat, com dèiem al principi, la natura ens alliçona cada dia. Per més informació sobre la vall de Betlem, podeu consultar el blog del Romà:https://allucdecuc.blogspot.com/2019/12/garrofes-ginestes-i-fenassars.html

 

Sortida botànica Turó de Montigalà

Flors de Caps blancs

Sortida botànica Turó de Montigalà

Explicacions a l’ombra dels garrofers