Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell – Un pas més envers una ciutat lliure de fums

Penjat el 24 de setembre de 2020, per Adenc

A causa del seu alt impacte sobre la salut pública, la contaminació de l’aire s’està convertint en una de les principals amenaces per a les societats urbanes. Cada cop, els ciutadans, en som més conscients però encara queda un llarg camí per recórrer si volem revertir la greu situació actual

Una eina clau per a la conscienciació col.lectiva són els mapes de contaminació atmosfèrica. Recentment, el sistema europeu Copernicus d’observació de la Terra va començar a proporcionar mesures amb resolució mitjana (7x7km) a tot Europa. La Generalitat de Catalunya té desplegada una xarxa pública de punts de vigilància i un sistema d’alerta per avisar la població en cas d’episodis greus.

En el marc d’aquest projecte hem fet servir un sistema del CTTC basat en les tecnologies IoT i GPS dissenyat per generar mapes de qualitat de l’aire d’alta resolució (mesures a nivell de carrer). Amb l’ajut inestimable de voluntaris i voluntàries s’han fet diverses campanyes de mesura dels nivells de Diòxid de Nitrogen a la zona Nord de la ciutat.

El funcionament del sistema C-AQM és tan senzill com: Cada usuari o proveïdor de dades porta a la seva bossa un dispositiu AirCrowd. El dispositiu AirCrowd recopila mesures dels seus sensors i transmet les dades al núvol, per emmagatzemar-les i processar-les.

Els mapes realitzats ens permetran proposar a les autoritats la creació de camins saludables dins de la ciutat per tal de millorar la connectivitat entre punts estratègics de la ciutat, al mateix temps que ens permetran augmentar la consciència ciutadana envers aquest greu problema.

Els mapes i les principals conclusions es presentaran el dia 8 d’octubre en la jornada de tancament del projecte que tindrà lloc al Vapor Badia i també es podrà veure en directe en el canal de youtube de l’ADENC.